Последни новини
Home / Законът / Писменият изпит по „външния“ конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по „външния“ конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Defakto.bg
Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 юли, събота, от 9 часа в 272 и 292 аудитории на Софийския университет „Св.Климент Охридски“.
Това решение на Съдийската колегия е обнародвано в „Държавен вестник“ днес, уведомяват от ВСС.

Кандидатите ще се допускат в залата след представяне на лична карта и полагане на подпис в присъствен списък. В изпитната зала няма да бъдат допускани кандидати с мобилни телефони, компютри или други технически устройства, както и не се разрешава ползването на съдебни и тълкувателни решения или друга съдебна практика. Явяващите се на изпита могат да носят нормативни актове без такива приложения или при наличие на такава практика същата да е ограничена по начин, непозволяващ ползването й.

Писменият изпит ще се проведе при съобразяване на действащите противоепидемичните мерки, както и при съблюдаване заповедите на министъра на здравеопазването относно използването на лични предпазни средства.

Както Де факто писа, допуснатите до „външния“ конкурс кандидади са 302-ма за 32 длъжности в административните съдилища в страната. 10 от тях са в Административен съд-София град (АССГ). В листата са имената на бивш член на ЦИК, кандидат за депутат от ДПС на предните избори и други. Чува се, че сред допуснатите са и ред съдебни помощници във ВАС.

Има и друг, „вътрешен“ конкурс за повишение в административните съдилища. Обявените длъжности по него са по-малко – 23, което предизвика реакции сред съдиите.

От 28.06.2021 г. (понеделник) започва приемът на документи по конкурс за повишаване в длъжност и заемане на 19 (деветнадесетдлъжности „съдия“ в апелативните съдилища-наказателно отделение, уведомяват още от ВСС.

В 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник“ (бр. 53 от 25 юни 2021 г.)  до 09.07.2021 г., включително, кандидатите могат да подават заявления за участие в конкурса.

Ако действащите противоепидемични мерки се запазят, е препоръчително заявления за участие да се подават по електронен път, с квалифициран електронен подпис на имейл адрес – [email protected], или чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка), в деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ №12).

Заявления, подадени след горепосочения срок, не се разглеждат. При подаване на заявление по пощата, определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането. Участниците ще бъдат уведомени за входящия си номер при публикуване на списъка за допустимостта по конкурса. Необходимо е в заявлението за участие кандидатите да посочат актуален телефон за контакт, с оглед необходимостта от обратна връзка с тях, в случай на нередовни или непълни документи в хода на проверката.

Необходимите за попълване образци, утвърдени с Наредба № 1 от 09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в раздел Важно/Конкурсни процедури/Правила и образци на заявления, както и в раздела на конкурса. Съгласно изискванията на чл. 33, ал. 3, т. 3 от Наредба № 1/09.02.2017 г. към документите за участие кандидатите прилагат копие от 3 акта, избрани от тях, които следва да опишат в заявлението си.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.