Последни новини
Home / Законът / Писменият изпит по „външния“ конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по „външния“ конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Defakto.bg
Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 юли, събота, от 9 часа в 272 и 292 аудитории на Софийския университет „Св.Климент Охридски“.
Това решение на Съдийската колегия е обнародвано в „Държавен вестник“ днес, уведомяват от ВСС.

Кандидатите ще се допускат в залата след представяне на лична карта и полагане на подпис в присъствен списък. В изпитната зала няма да бъдат допускани кандидати с мобилни телефони, компютри или други технически устройства, както и не се разрешава ползването на съдебни и тълкувателни решения или друга съдебна практика. Явяващите се на изпита могат да носят нормативни актове без такива приложения или при наличие на такава практика същата да е ограничена по начин, непозволяващ ползването й.

Писменият изпит ще се проведе при съобразяване на действащите противоепидемичните мерки, както и при съблюдаване заповедите на министъра на здравеопазването относно използването на лични предпазни средства.

Както Де факто писа, допуснатите до „външния“ конкурс кандидади са 302-ма за 32 длъжности в административните съдилища в страната. 10 от тях са в Административен съд-София град (АССГ). В листата са имената на бивш член на ЦИК, кандидат за депутат от ДПС на предните избори и други. Чува се, че сред допуснатите са и ред съдебни помощници във ВАС.

Има и друг, „вътрешен“ конкурс за повишение в административните съдилища. Обявените длъжности по него са по-малко – 23, което предизвика реакции сред съдиите.

От 28.06.2021 г. (понеделник) започва приемът на документи по конкурс за повишаване в длъжност и заемане на 19 (деветнадесетдлъжности „съдия“ в апелативните съдилища-наказателно отделение, уведомяват още от ВСС.

В 14-дневен срок от датата на обнародване на решението в „Държавен вестник“ (бр. 53 от 25 юни 2021 г.)  до 09.07.2021 г., включително, кандидатите могат да подават заявления за участие в конкурса.

Ако действащите противоепидемични мерки се запазят, е препоръчително заявления за участие да се подават по електронен път, с квалифициран електронен подпис на имейл адрес – [email protected], или чрез лицензиран пощенски оператор, с известие за доставяне (обратна разписка), в деловодството на Висшия съдебен съвет (гр. София, ул. „Екзарх Йосиф“ №12).

Заявления, подадени след горепосочения срок, не се разглеждат. При подаване на заявление по пощата, определяща е датата на пощенското клеймо (датно клеймо) при изпращането. Участниците ще бъдат уведомени за входящия си номер при публикуване на списъка за допустимостта по конкурса. Необходимо е в заявлението за участие кандидатите да посочат актуален телефон за контакт, с оглед необходимостта от обратна връзка с тях, в случай на нередовни или непълни документи в хода на проверката.

Необходимите за попълване образци, утвърдени с Наредба № 1 от 09.02.2017 г. за конкурсите за магистрати и за избор на административни ръководители в органите на съдебната власт, са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет в раздел Важно/Конкурсни процедури/Правила и образци на заявления, както и в раздела на конкурса. Съгласно изискванията на чл. 33, ал. 3, т. 3 от Наредба № 1/09.02.2017 г. към документите за участие кандидатите прилагат копие от 3 акта, избрани от тях, които следва да опишат в заявлението си.

About De Fakto

Проверете също

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Съдийската колегия откри процедура за избор на председател на Районен съд – Благоевград

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет  откри процедура за избор на административен ръководител – председател …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.