Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът: Опитът на бившите управляващи да търсят доверие в Брюксел, не компенсира загубата им в България

Президентът: Опитът на бившите управляващи да търсят доверие в Брюксел, не компенсира загубата им в България

Defakto.bg

Темата за върховенството на закона ще става още по -актуална у нас и в Европа, казва държавният глава Румен Радев

 Още за Плана за възстановяване, диалога с Русия  и закона  срещу педофилията в Унгария

Опитът да се търси легитимация в чужбина не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България, подчертава президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел след участието си в заседанието на Европейския съвет, съобщава Прессекретариатът на държавния глава.  Отговорът на Разев е по повод твърденията на бившите управляващи, че са „обект на репресии от страна на служебното правителство, а в страната е налице процес на реставрация на комунизма„.

Абсурдно е точно тук, в Брюксел да се изтъкват такива доводи, след като Европейският парламент прие резолюция, спрямо бившите управляващи, излагаща напълно греховете на тяхното управление. Виждате, че по-късно и нашите партньори от САЩ наложиха безпрецедентни санкции на България и то на бизнесмени, близки до бившия премиер“, припомня президентът.

 Радев  подчертава, че темата за върховенството на закона ще става все по-актуална в България и тук –  Европа е изостанала от САЩ в прилагането на практически мерки за борба с корупцията. Президентът подчерта и че в доклада за отношенията на ЕС с Русия като един от основните проблеми е посочена корупцията и прането на пари. „ЕС има претенции и гледа с микроскоп какво става в Русия по тази тема, но България досега оставаше в периферията. А ние трябва да погледнем първо в нашата си къщичка“, коментира държавният глава. Президентът призовава изразходването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост и по бъдещите оперативни програми, да бъде обект на още по-силен контрол от страна на ЕС.

Планът за възстановяване и устойчивост на България следва да е разработен така, че да достигне до възможно повече хора и да води към реална модернизация на страната, отбелязва президентът в отговор на въпрос. Държавният глава напомня, че служебното правителство работи усилено по Плана, след като предишните управляващи не внесоха свой проект, който да е в съзвучие с европейските изисквания и да разчита не само на усвояване на средства, а да води до икономически растеж с ясни приоритети.

Проектът за изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздуха с 6 хеликоптера, която да позволява реакция в първия „златен час“ от получаването на сигнал за помощ, беше откроен от президента като пример в тази насока. „Затова се работи усилено в интерес на хората и се надявам в скоро време през юли този план да бъде предложен на обществено обсъждане и да бъде внесен в следващия парламент“, заяви Румен Радев.

България подкрепя инициативата на Франция и Германия за воденето на пряк диалог с Русия, в който да бъдат търсени решения на откритите въпроси. Според президента, става въпрос и за нивото на амбицията на ЕС да бъде фактор или наблюдател в глобален мащаб,

Напомних на всички лидери, че заедно подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена“, посочи президентът. По думите му, в геополитиката е нужен реализъм и  неслучайно на заседанието на миналия Европейски съвет е изразил позицията, че седемте години на санкции не са довели до желаните резултати и затова е необходимо да се търсят нови инструменти за развитие на отношенията с Русия. „Най-вече за деескалация на напрежението, защото с Русия споделяме общо европейско пространство, преследваме общи цели в борбата с климатичните изменения и най-вече по отношение на сигурността. Само губим от взаимното противопоставяне и затова президентите Байдън и Путин дадоха първи сигнал в тази посока“, посочи Румен Радев.

В предложенията в доклада на Върховния представител и на Европейската комисия има ясно обосновани аргументи защо трябва да се разширяват отношенията с Русия, така че инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е логично продължение, заяви още Румен Радев.

В отговор на въпрос за  дискусията, посветена на приетия от Унгария закон срещу педофилията, президентът подчерта, че слуховете, според които заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от Съюза, или сама ще го напусне, са силно преувеличени. „Осъждането на Унгария няма да реши проблема“, подчерта Румен Радев. Той посочи, че е призовал по време на дебатите позоваването на европейските ценности като свобода, толерантност и човешко достойнство да не бъдат използвани като клишета, а също и за тяхната прецизна употреба. „Правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите разбирания и мироглед на другите“, заяви държавният глава. „Затова и призовах премиерът Орбан да сподели не просто детайлите от този закон,  а мотивите и причините, поради които са го приели. Орбан посочи съвсем ясно, че според тях този закон е насочен в защита на правата на детето и семейството“, добави Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.