Последни новини
Home / Законът / Една година по-късно: ДКСИ отмени отнемането на допуска до „тайни“ на президентския съветник Милушев

Една година по-късно: ДКСИ отмени отнемането на допуска до „тайни“ на президентския съветник Милушев

Defakto.bg
Илия Милушев

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) отмени отнемането на допуска до „тайни“ информации на президентския съветник по сигурността и отбраната Илия Милушев, научи Де факто.

Това се случва почти една година, след като ДАНС обяви Милушев за „ненадежден“ да чете класифицирана информация до ниво „Строго секретно“.

И три месеца след като Върховният административен съд  окончателно се произнесе по казуса, обяви, че не са налице факти, обосноваващи отнемането на разрешителното и върна преписката на Държавната комисия по сигурността на информацията за ново произнасяне. Решението на ВАС е от 24 март тази година. ДКСИ тупа топката близо три месеца и то след като защитата многократно се е обръщала с питания какво се предприема в изпълнение на произнасянето на върховния съд .

С решение от 24 юни от комисията все пак отменят акта на ДАНС. Решението им не е окончателно, може да бъде оспорено пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Любопитно, дали „новата“ ДАНС ще оспорва.

Технологията по допуска е следната: разрешението за достъп до класифицирана информация (на различни нива) се издава и отнема от ДАНС, по закон, мотивирано. Следваща инстанция в това производство е ДКСИ, а последна – Върховният административен съд. И, понеже допуските са до „тайни“, производствата не са публични, „секретни“ са – факт, който проверено се оказа удобен, ако нямаш мотиви, но имаш заръки.

Случаят „Илия Милушев“ обаче е паметен. Съветникът на Румен Радев бе изведен  белезници от сградата на „Дондуков“ -2 на 9 юли миналата, след десанта на спец и военни прокурори плюс Бюрото по защита в президентството. Зрелищното нахлуване, зачертало представите за правова държава, отприщи гражданския протест с искане за оставки на Бойко Борисов и на Иван Гешев.

Тогава, на 9 юли м.г., имаше и два „полицейски“ 24-часови ареста – на съветника Милушев и на президентския секретар Пламен Узунов. Съдилищата вече окончателно обявиха тези задържания за незаконни.

Специално при Илия Милушев белезниците бяха сложени заради „данни“ за разгласяване на държавна тайна по чл. 357 от НК. На следващия ден, 10 юли 2020 г., той вече бе чe пoдбyдил бивш paзyзнaвaч дa мy пpeдocтaви дoĸyмeнти c гpиф, ĸoитo тoй щял дa пpeдaдe нa пpeзидeнтa Paдeв, c цeл “пpичинявaнe нa вpeдa нa пpeдceдaтeля нa Дъpжaвнa aгeнция “Paзyзнaвaнe” Aтaнac Aтaнacoв”, нaй-вeчe ĸaтo ce пocтaвят пoд cъмнeниe pъĸoвoднитe мy ĸaчecтвa. Впоследствие се разбра, че и документи няма, a пpoeĸти, дoбpoвoлнo пpeдaдeни oт cъвeтниĸa нa пpoĸypaтypaтa ceдмици пpeди нaxлyвaнeтo в ĸaбинeтa мy. Това е произвол и държавната репресия е прилагана самоцелно, обяви съдът.

About Елена Енчева

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.