Последни новини
Home / Законът / Приеха Европейска харта за професионална етика на съдебните инспекторати

Приеха Европейска харта за професионална етика на съдебните инспекторати

Defakto.bg

Тя обещава независимост, безпристрастност, прозрачност на проверките

Европейска харта за професионална етика на националните инспекционни органи е приело Общото събрание на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция на 25 юни в Париж.

За това информираха от Инспектората към ВСС. Нещо повече – изготвянето на европейската харта е било възложено на българския Инспекторат.

Основните принципи в хартата са:  независимост, безпристрастност, почтеност, поверителност и професионална дискретност, справедливост, лоялност (при осъществяване на мисията – б.р.), сдържаност и вежливост, компетентност и квалификация, прозрачност на проверките,

От наша страна подпис е сложила главният инспектор с изтекъл мандат Теодора Точкова. По нейно време Инспекторът изпадна в, меко казано, конфузни ситуации, по различни поводи – огласените лични данни на съдия Мирослава Тодорова (после се оказа и на други магистрати, но е „техническа“ грешка), продължителното неизпълнение на съдебно решение за публично предоставяне на материалите по проверката „ЦУМгейт“, отказът да се дадат материалите по всички проверки срещу Лозан Панов (за което настояваше самият той) и т.н.

Съобщението на Инспектората:

„Главният инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова взе участие в Общото събрание на Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция, което се състоя на 25.06.2021 г. в Париж. На проведеното Общо събрание беше приета Европейската харта за професионална етика  на националните инспекционни органи, членове на Мрежата.

Изготвянето на Хартата беше възложено на българския Инспекторат на предходното Общо събрание на Мрежата, проведено на 29.06.2020 г.

Основната цел на Хартата е да се прилагат общи етични принципи и правила от членовете на Мрежата, които да насърчават независимостта в дейността на съдебните инспекции и да способстват за постигане на по-голяма ефективност и обществено доверие към работата на инспекционните служби.

Хартата отчита разнообразието в правната уредба и националните традиции на отделните държави, членове на Мрежата, относно статута, същността и диапазона на правомощията на инспекционните служби, акцента върху превантивната работа и последиците от проверките, включително, относно спазването на етичните принципи и правила. С нея се уеднаквяват понятията и се създава общ стандарт за етично поведение на съдебните инспекции в страните-членки на RESIJ.

В Хартата са формулирани общо девет принципа за етично поведение, на които трябва да се подчиняват проверяващите – независимост, безпристрастност, почтеност, поверителност и професионална дискретност, справедливост, лоялност, сдържаност и вежливост, компетентност и квалификация и прозрачност на извършваните проверки. Тези принципи представляват насоки за основните етични стандарти, изисквани от инспекторите при изпълнение на техните задължения.

Съблюдаването и прилагането на правилата и принципите на Хартата ще се гарантира от съответните членове на Мрежата.

В  Мрежата на европейските служби за съдебна инспекция членуват, освен ИВСС на България, инспекционните служби на Франция, Италия, Испания, Португалия, Белгия и Румъния“.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.