Последни новини
Home / Законът / България начело в Евросъюза по разходи за съдебната власт и полицията

България начело в Евросъюза по разходи за съдебната власт и полицията

Defakto.bg

 

България е първенец в Евросъюза  по разходи за съдебната власт – парите  отделяни за издръжката й спрямо БВП са  0.7% при средни 0.3% в ЕС.  Това е два и половина пъти повече от средното ниво за ЕС.  България е и в ТОП 5 на страните-членки с най-много съдии на 100 000 души население – 31-32 магистрати.  Данните са от  първата дискусия на Обществения съвет за управлението на публичните финанси, сформиран от служебния министър на финансите Асен Василев, съобщава в. Сега.

В съдебната власт, в която са заети 14 100 души, се получава и най-високата средна заплата сред всички бюджетни организации в страната – 2930 лв. за 2020 г. Най-добре платени са в Конституционния съд, където брутната месечна заплата е 6300 лв., посочва изданието.

Сред всички министерства и държавни структури най-голям щат служители има Министерството на вътрешните работи – близо 48 500 души към края на 2020 г. На 100 000 българи се падат 408 служители на силовото ведомство. По този показател изпреварваме Испания, Австрия, Франция, Германия, Полша, Румъния и още 12 държави в ЕС. А по разходи за полицията спрямо брутния вътрешен продукт сме на първо място с 1.4%, при средно 0.9% за ЕС.

От работещите в министерствата най-висока средна заплата се получава във финансовото министерство – 1853 лв. След него е Министерството на правосъдието със средно възнаграждение 1734 лв.

Издръжката на служителите в държавната и общинската администрация и всички структури в бюджетната сфера е най-голямото разходно перо за хазната. През последните 5 години харчовете за възнаграждения, респ. и осигуровки, са нараснали почти с 60% и през 2021 г. вече достигат 12.5 млрд. лв.

Сумата е 1/4 от всички планирани разходи и по-голяма от трансфера, който бюджетът прави годишно за пенсии.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.