Последни новини
Home / Законът / Възрастна жена от Армения е починала в центъра за задържане на чужденци, след принудително преместване от СДВР

Възрастна жена от Армения е починала в центъра за задържане на чужденци, след принудително преместване от СДВР

Defakto.bg

 

 Починалата е била лежащо болна и в безпомощно състояние

 

Възрастна жена от арменски произход  е починала в центъра за задържане на чужденци СДВНЧ – София в кв. „Бусманци“, съобщи БХК.  На 28 юни 2021г. при редовното си посещение в центъра, адвокатите на  организицята са установили, че е на 23 юни в него е била принудително въдворена арменската гражданка Светлана Диланян, на 83 години.  Жената е била лежащо болна и в безпомощно състояние, заради което е докарана до центъра за задържане на МВР с линейка.

Малко по-късно на същия ден тя е починала.

Ето и цялото съобщение на БХК:

Принудителното настаняване на г-жа Диланян е разпоредено със Заповед № УРИ 5392 от 22.06.2021 г., издадена от Йотко Андреев, началник на Отдел „Миграция“ при СДВР на МВР.

Заповедите за принудително настаняване в центрове на МВР за задържане на чужденци (СДВНЧ) се издават като обезпечителна мярка за подсигуряване на депортирането от България на нередовно пребиваващи чужденци. Законово основание за издаването на такава заповед е да има опасност от укриване на въпросния чужденец, или той да възпрепятства полицейските органи да изпълнят депортирането му (чл. 44, ал. 6 от ЗЧРБ). Светлана Диланян действително е била нередовно пребиваваща. С оглед на напредналата й възраст, както и на критичното й здравословно състояние обаче, възниква въпросът как се е опитала, или би могла да опита да възпрепятства депортирането си, както и как би успяла да се укрие от органите на МВР.

Съвсем отделно стои въпросът дали с оглед на конкретните фактически обстоятелства е било разумно да се предположи, че е съществувала каквато и да било правна или техническа възможност самото принудително депортиране до Армения изобщо да бъде извършено.

Друг тревожен проблем е правната неграмотност на въпросната заповед, която е очевидна и безспорна при професионален прочит. В последните години стана обичайно някои полицейски органи да издават актове по принудително настаняване на чужденци в явно нарушение на правилата и предпоставките на закона.

Шокираща в случая е не само липсата на юридически знания и практически умения по прилагането на закона, но и пълното отсъствие на елементарна човещина.

Откъсването на някои полицейски органи от хората, чиито права са призвани да защитават и охраняват, е процес, чиито горчиви плодове брахме миналата година при бруталното „респектиране“ на протестиращите срещу политическата и правителствена корупция.  Миналата седмица същите процеси косвено причиниха и смъртта на една възрастна жена.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.