Последни новини
Home / Законът / Възрастна жена от Армения е починала в центъра за задържане на чужденци, след принудително преместване от СДВР

Възрастна жена от Армения е починала в центъра за задържане на чужденци, след принудително преместване от СДВР

Defakto.bg

 

 Починалата е била лежащо болна и в безпомощно състояние

 

Възрастна жена от арменски произход  е починала в центъра за задържане на чужденци СДВНЧ – София в кв. „Бусманци“, съобщи БХК.  На 28 юни 2021г. при редовното си посещение в центъра, адвокатите на  организицята са установили, че е на 23 юни в него е била принудително въдворена арменската гражданка Светлана Диланян, на 83 години.  Жената е била лежащо болна и в безпомощно състояние, заради което е докарана до центъра за задържане на МВР с линейка.

Малко по-късно на същия ден тя е починала.

Ето и цялото съобщение на БХК:

Принудителното настаняване на г-жа Диланян е разпоредено със Заповед № УРИ 5392 от 22.06.2021 г., издадена от Йотко Андреев, началник на Отдел „Миграция“ при СДВР на МВР.

Заповедите за принудително настаняване в центрове на МВР за задържане на чужденци (СДВНЧ) се издават като обезпечителна мярка за подсигуряване на депортирането от България на нередовно пребиваващи чужденци. Законово основание за издаването на такава заповед е да има опасност от укриване на въпросния чужденец, или той да възпрепятства полицейските органи да изпълнят депортирането му (чл. 44, ал. 6 от ЗЧРБ). Светлана Диланян действително е била нередовно пребиваваща. С оглед на напредналата й възраст, както и на критичното й здравословно състояние обаче, възниква въпросът как се е опитала, или би могла да опита да възпрепятства депортирането си, както и как би успяла да се укрие от органите на МВР.

Съвсем отделно стои въпросът дали с оглед на конкретните фактически обстоятелства е било разумно да се предположи, че е съществувала каквато и да било правна или техническа възможност самото принудително депортиране до Армения изобщо да бъде извършено.

Друг тревожен проблем е правната неграмотност на въпросната заповед, която е очевидна и безспорна при професионален прочит. В последните години стана обичайно някои полицейски органи да издават актове по принудително настаняване на чужденци в явно нарушение на правилата и предпоставките на закона.

Шокираща в случая е не само липсата на юридически знания и практически умения по прилагането на закона, но и пълното отсъствие на елементарна човещина.

Откъсването на някои полицейски органи от хората, чиито права са призвани да защитават и охраняват, е процес, чиито горчиви плодове брахме миналата година при бруталното „респектиране“ на протестиращите срещу политическата и правителствена корупция.  Миналата седмица същите процеси косвено причиниха и смъртта на една възрастна жена.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.