Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Съдът е независим, но няма пречка да се провери подбора за случайното разпределение на делата в СГС

Янаки Стоилов: Съдът е независим, но няма пречка да се провери подбора за случайното разпределение на делата в СГС

Defakto.bg

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов заяви, че  трябва да се провери  как се разпределят делата в Софийския градски съд. Това  той  каза в Пловдив по повод  напрежението между съда и  служебни министри заради отказаните вписвания от един и същ съдия на новите ръководства в ББР и други държавни дружества.

Съдът е независим от своите решения, но ние ще отправим и сигнал за това да се види до каква степен е ефективно прилагано случайното разпределение на тези дела. Кръгът от хора измежду които се прави подборът е твърде ограничен.  По същество това поставя под съмнение самия случаен подбор, а другото е вече въпрос на решенията, които взимат различните съдебни инстанции. При всички случаи аз призовавам тази практика да бъде уеднаквена, защото по някога в решенията се откриват различия“, коментира правосъдният министър Янаки Стоилов.

По рано днес Съюзът на съдиите  излeзe c критично  cтaнoвищe по повод   ĸoмeнтapитe нa двaмa миниcтpи зa дeйcтвиятa нa  cъдия Maрия Вранеску,  спряла най-напред впиcвaнeтo нa нoвoтo pъĸoвoдcтвo нa Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвититe (ББP) в Tъpгoвcĸия peгиcтъp, както и  четири пъти  впиcвaнeто нa paзлични pъĸoвoдcтвa нa дъpжaвни дpyжecтвa, включително  и на  “Aвтoмaгиcтpaли” EAД.

Министърът на правосъдието  бе на посещение в Пловдив по повод дискусия „30 години от приемането на Конституция – равносметка и предизвикателства“ и нова съдебна карта на страната.

„Засега няма да се закриват  съдилища  никъде“, каза Стоилов  в отговор на журналистически въпроси  „А по-нататък ще зависи от това какъв модел на съдебна карта ще се приеме след нова дискусия,  добави той.  Стоилов посочи, че районните съдилища у нас са над 50, които според модела избарн от Съдийската колегия на ВСС е трябвало да се закрият и  преобразуват в териториални отделения, но това няма да стане в следващите месеци.

Някъде ще се наложи преструктуриране, но това трябва да се прави по изключение, като не се засегне достъпът на гражданите до правосъдие, заяви  Стоилов.  „Според мен част от неблагополучията на проекта за преструктириране на съдебната карта се дължат на това, че редица хора от съдебната власт са заживели с чувството за самодостатъчност, тези които се занимават с нейното управление, а не само поради това, че го изисква законът.  Подобни решения не могат да се вземат без министъра на правосъдието, правителството и другите институции, защото те изискват промени в законодателството под формата на проекти

Самият Стоилов е  категорично против  районните съдилища да бъдат премахнати като първоинстанционни, така както предвиждаше одобрения модел от Съдиийската колегия.

Той определи като хронични проблеми констатациите от назначената проверка в затворите в страната. Сериозен проблем според него има с обществените поръчки за храната и издръжката на настанените в затворите. „Тук изглежда нещата няма да се решат толкова бързо, защото е ангажирана Агенцията за държавната финансова инспекция“, отбеляза Стоилов.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.