Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени повишенията на три съдийки във Върховния касационен съд

ВАС отмени повишенията на три съдийки във Върховния касационен съд

Defakto.bg

Трябва да се обяви нов конкурс за тези длъжности

Върховният административен съд (ВАС) отмени три повишения в другия върховен съд – ВКС. Решението на Росен Василев, Сибила Симеонова и Александър Митрев е окончатебно.

Отменени са повишениета в Наазателната колегия на ВКС на Димитрина Ангелова (СГС), Мария Лалова и Татяна Гозданова-“Чакърова (Софийски апелативен съд). Трите са от назначенията „под чертата“ по чл. 193, ал.6 от Закона за съдебната власт. Повишенията им са гласувани от Съдийската колегия на ВСС на 27 октомври миналата година по обявения през 2017 г. конкурс за Наказателната колегия. Той е за четири сводобни длъжности, които обаче впоследствие нараснаха заради пенсионирания на върховни съдии. По реда „под чертата“ включително бяха повишени бившият председател на Апелативния съд в Бургас Деница Вълова и зам.-председателят на Софийския апелативен съд Елена Каракашева, но с други решения на кадровиците.

Делото, което е приключило във ВАС е по жалба съдията от СГС Десислав Любомиров. И прави впечатление, че за разлика от другите оспорвания на конкурс за ВКС – за назначенията в Гражданската корлегия, които са от началото на 2020-а, но делото все не приключва във ВАС заради отводи и прочие „спънки“, настоящият казус е решен ритмично, без отводи.

Тричленният състав приема, че е налице незаконосъобразност на решенията по т.10.1., т.10.2. и т.10.3 от Протокол № 37 на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и те са приети в нарушение на материалноправната норма на чл. 193, ал.6 ЗСВ.

В конкретния случай конкурсната процедура за повишаване и заемане на 4 (четири) свободни длъжности „съдия” във Върховен касационен съд – наказателна колегия е приключила на 11.10.2018 г. От този момент е започнал да тече 9 – месечния срок по чл. 193, ал.6 ЗСВ, като той е изтекъл на 11.07.2019 г. За възникването на предпоставка по чл. 193, ал.6 от Закона за съдебната власт е релевантен моментът на освобождаването на длъжността.

Граматическото тълкуване на разпоредбата показва, че законодателят е имал предвид конкурсна процедура, която последно е приключила преди освобождаване на съответната длъжност в деветмесечния период (Решение № 915 от 22.01.2019 г. на ВАС по адм. дело № 8592/2017 г., V чл. с-в).

С обжалваните решения по т.10.1., т.10.2. и т.10.3 от Протокол № 37 на Съдийската колегия, Висшия съдебен съвет не е съобразил обстоятелството, че меродавен за 9 – месечния срок по чл. 193, ал.6 ЗСВ е моментът на освобождаване на длъжността, а не моментът на назначаването на конкретния магистрат. В настоящия случай обжалваните решения незаконосъобразно са приети при приложение на предходната редакция на нормата на чл. 43, ал. 29 от Наредба № 1 от 9.02.2017 г. на ВСС, предвиждаща различен подход при уредбата на началния момент на срока по чл. 193, ал. 6  ЗСВ.

Тричленният състав приема, че трите длъжности, като освободени след изтичане на 9 – месечния срок, следва да бъдат обявени за заемане при провеждане на нова конкурсна процедура.

В същото време през октомври миналата година ВСС вече обяви конкурс за две длъжности в Наказателната колегия на ВКС и той тече.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.