Последни новини
Home / Законът / Делото „Делта гард“ срещу Минчо Спасов приключи, съдът отказа да призове Иван Гешев

Делото „Делта гард“ срещу Минчо Спасов приключи, съдът отказа да призове Иван Гешев

Defakto.bg

Гражданското дело, водено от охранителната фирма „Делта гард“ срещу бившия депутат и настоящ адвокат Минчо Спасов, приключи в Софийския районен съд. Сега се чака решението на съдия Даниела Александрова.

От казаното преди това в залата стана ясно, че съдията е отхвърлила искането на Спасов по казуса да бъде призован като свидетел главният прокурор Иван Гешев.

Искът на охранителната фирма срещу юриста е зa нeпoзвoлeнo yвpeждaнe пo Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe, тъpcи мy ce cмeтĸa зa внyшeниeтo, чe ca в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa c пpoĸypaтypaтa зa зaвзeмaнe нa бизнecи. Πpeтeнциятa e зa 10 000 лeвa, ĸoнĸpeтният пoвoд – интepвю нa Cпacoв пpeд бTB oт юли минaлaтa гoдинa. На предното заседание показания даде бизнесменът Илия Златанов, жертвата от разследването „Осемте джуджета“.

Както Де факто писа, „Делта гард“ вече загуби едно подобно дело на първа инстанция –  срещу анализатора Илиян Василев, в което се твърдеше да са оклеветени с твърденията, че са „охранявали“ доскорошните управляващи от протестиращите миналото лято. Основният аргумент на съда бе, юридичесите лица не могат да търпят неимуществени вреди от уронване на доброто им име, репутация и авторитет, тъй като те няма как да имат чувства, преживявания, усещания.

Отхвърлете исковата молба на „Делта гард“ като недопустима, пледира днес пред СРС и Минчо Спасов. И изтъкна същите аргументи – юридическите лица не могат да търпят неимуществени вреди. Освен това искът е и неоснователен, тъй като по „неизвестни“ причини от фирмата са се оказали засегнати от споменаването на тяхна близост с Иван Гешев и с прокуратурата и липсва деликт (непозволено увреждане). Спасов изтъкна и че по такива поводи се водят още две-три дела и той лично не разбира кои изказвания или статии са нанесли вреди на охранителите и в какъв размер.

Защитата на „Делта гард“ подчерта, че предметът на иска е абсолютно ясен – обвързването на фирмата в ОПГ, пледира той да бъде уважен и да им се присъдят направените разноски по делото.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

За министър на правосъдието в проектокабинета „Денков – Габриел“  е предложен юристът Атанас Славов (ДБ)

  Мария Габриел обяви официално имената на министрите в кабинета. Единственото сменено име от предварителния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.