Последни новини
Home / Актуално / „Демократична България“, БСП и „Изправи се.Мутри вън“ с близки възгледи за реформата в правосъдието

„Демократична България“, БСП и „Изправи се.Мутри вън“ с близки възгледи за реформата в правосъдието

Defakto.bg

Сериозни промени във  Висшия съдебен съвет, прекратяване на специализираното правосъдие, оставка на Главния прокурор, нова КПКОНПИ, откъсване на Бюрото за защита от опеката на главния прокурор и пълен консенсус за въвеждане на конституционна жалба – това са част от темите, очертани в дебат, организиран от в. „Капитал“ за предстоящата правосъдна реформа. В него участие взеха представители на „Демократична България,  БСП и „Изправи се! Мутри вън!“.

Идеите на партиите си представиха Атанас Славов (ДБ), Явор Божанков (БСП) и Николай Хаджигенов(ИМВ),

От „Има такъв народ“ (традиционно) пропуснаха възможността за публично и съвместно обсъждане на намеренията си по една от най-сериозните реформи, очаквани от 46-ия парламент. Ще направят това отделно.

Акцентите на дебата следваха позициите, очертани на протестите от лятото на миналата година, когато гражданите излязоха на улиците с искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Дискусията очерта, че позицията за предсрочното прекратяване на мандата на ВСС остава открита за обсъждане.

 

„Демократична България“ предвижда поетапна реформа с два пакета законопроекти за промени

 

Атанас Славов

От „Демократична България“ предлагат два пакета законодателни промени – краткосрочен (до няколко месеца от конструирането на новия парламент) и средносрочен или дългосрочен (до една година), за промени на конституцията, чрез които да се прекрати мандатът на ВСС, а след това новоизбраният съвет да освободи и главния прокурор. Но тъй като междувременно ще наближи краят на мандата на сегашния ВСС, който изтича през октомври 2022, може да се обезсмисли предсрочното му разпускане. Въпросът остава открит за обсъждане.

 Πpoĸypaтypaтa и cлeдcтвeнитe opгaни ocтaвaт в cиcтeмaтa нa cъдeбнaтa влacт, нo пpи aбcoлютнo oтдeлянe нa ĸaдpyвaнeтo и бюджeтa им oт тeзи нa cъдилищaтa. Ocвeн тoвa фyнĸциитe нa дъpжaвнoтo oбвинeниe ce cвeждaт caмo дo нaĸaзaтeлния пpoцec и oтпaдaт пpaвoмoщиятa мy дa иcĸa oтмянa нa нeзaĸoнocъoбpaзни aĸтoвe, ĸaĸтo и дa yчacтвa в гpaждaнcĸи и aдминиcтpaтивни дeлa.

Maндaтът нa глaвния пpoĸypop ще cтaне пeт гoдини. Kaтo тoй ce избиpa oт Hapoднoтo cъбpaниe c 3/5 мнoзинcтвo (144 дeпyтaти) пo пpeдлoжeниe нa миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo или нa 1/5 oт дeпyтaтитe (48 oт тяx). Haзнaчaвaнeтo и ocвoбoждaвaнeтo cтaвa c yĸaз нa пpeзидeнтa.

Зa цeлтa ce cъздaвaт Bиcш cъдeбeн cъвeт (зa cъдиитe) и Πpoĸypopcĸи cъвeт (зa oбвинитeлитe и cлeдoвaтeлитe).

Πpeдceдaтeлитe нa BKC и нa BAC зaпaзвaт мaндaтитe oт пo 7 гoдини, нo зa тaĸивa мoгaт дa бъдaт избиpaни caмo дeйcтвaщи cъдии oт двeтe въpxoвни cъдилищa. Избopът e нa BCC, нaзнaчaвaнeтo oт пpeзидeнтa. И oщe – пpeдceдaтeлитe нa BKC и BAC пpeдcpoчнo ce ocвoбoждaвaт oт длъжнocт oт Koнcтитyциoнния cъд пo пpeдлoжeниe нa BCC.

От „ДБ“ вярват, че ще има конституционно мнозинство, като се надавят на една по широка форма на подкрепа около основните въпроси на съдебната  реформа и прокуратурата, каза Атанас Славов.

Той добави, че „ДБ“ е последователна в искането си за оставка на Гешев и предсрочно прекратяване на мандата му – още с встъпването си в длъжност той извърши недопустими от професионолна и правна гледна точка действия и изказвания за политически лидери и  партии, като се стигне и до разпространените СРС от подслушване на президента, напомни Славов.  Легитимният начин за отстраняването му е след промени в Конституцията, смята той.

    БСП – колкото повече се отлага оставката на Гешев, толкова повече поражения за държавното обвинение

Възгледите на левицата се свеждат до промени, които могат да бъдат извършени от обикновено НС – промени в Закона за съдебната власт, НПК, както и приемане на нов закон за национална служба „Антикорупция“.

Явор Божанков бе категоричен, че  „колкото повече се отлага въпросът за оставката на главния прокурор, толкова повече поражения за държавното обвинение ще има. На когото и да повдигнат обвинение в момента ще го превърнат в национален герой, защото самият образ на главния прокурор Гешев, предполага това. Неговият инат да не си подава оставката  води единствено до делигитимация на това обвинение“, заяви Божанков.

Проблемът не се изчерпва обаче с премахването на един или друг главен прокурор, нужна е дълбока промяна, защото е ясно, че иерархичната структура в прокуратата прави безотчетен и всесилен който и да е главен прокурор“, каза той.  БСП акцентира върху ограничения на надзора за законност, който упражнява прокуратурата в нарушение на приципите за разделение на властите. „Според конституцията този надзор би трябвало да се ограничи до конкректни наказателни производства, но прокуратурата го упражнява като общ надзор за законност за намеса в работата на изпълнителната власт“, подчерта Божанков

Левицата настоява за контрол върху отказите за образуване на  производство по сигнали срещу главния прокурор и административните ръководители. По-рано обаче настояваше за пълен съдебен контрол над отказите на прокуратурата, а не само за свързаните със синдрома „началник“.

БСП  настоява за   „по-тежко вето“ на президента при утвръждаване на тримата големи в съдебната власт – бе  даден и пример с върнатата кандидатура на Иван Гешев и автоматичното й  препотвърждаване от ВСС.  Президентът няма никакъв инструмент и възможност за контрол в подобни случаи: „Смятаме,че като мажоритарно избран президенът трябва да получи възможности да повлияе на кадруването, без обаче да блокира и създава институционални кризи“, каза Божанков. От ДБ подкрепиха идеята. БСП са и против „кариерните бонуси“ в съдебната система.

И трите партии подкрепят закриването на специализираното правосъдие,

а заварените дела да преминат към общите съдилища. Статистически сме отчели че делата в спецправосъдието влизат с една квалификация, а излизат с друга, което говори за тенденциозност, заяви Божанков. На първо четене в 45-то НС БСП подкрепи проекта на ДБ за сбогуване със спецправосъдието.  И сега ИМВ застават категорично зад него, каза Николай Хаджигенов.

 За парламентарната квота на ВСС – топло между ДБ и БСП

Парламентарната квота може и да се запази, според БСП,  но категорично трябва да се реформира начина, по който във ВСС влизат избараниците от НС.

От съдебната система влизат достатъчно съдии и прокурори, а парламентарната квота трябва да даде „различна перспектива на ВСС“,  като в него да влизат хора с различен профил – не просто да се договарят политически избраници, а да се излъчат доказани почтени лица от академичните и адвокатските среди и гражданските организации, наблюдаващи съдебната система.

Така ще се предотврати капсулирането на съдебната власт „сама за себе си“, като се осигури „общественият поглед отвън“, смятат от БСП. По този въпрос левицата и ДБ имат близост във възгледите. Левицата остава отворена по въпроса за разделяне на ВСС.

От ИМВ са за разделяне на ВСС

В този смисъл каузата на протестната партия стои по-близо до тази на ДБ, но смятат, че срещу капсулирането трябва да има „гражданска квота“, за да се избегне контрола на политиците над съдебната власт – тук са близо до БСП.

Необходими са промени и в специалните закони, за да се избегне тоталното използване на всички активи на властта за преследване на инакомислещи граждани и партии, отбеляза още Хаджигенов.

Мандатът на сегашния ВСС трябва да бъде прекратен предсрочно и „насила“ със законодателни промени в ЗСВ на първо време, а след това да се премине и към промени в Конституцията, каза адвокатът. Там има 3-4 смислени хора, останалите са яростни защитници на статуквото, защото са част от него.

Оставката на Гешев ще бъде логична последица от прекратяването на ВСС, който е ключовият проблем, заяви  Хаджигенов. Площадите очертаха проблемите, сега те трябва да се решат от НС, смята той.

Идеята на отсъстващия от дебата  „Има такъв народ“ за пряк избор от народа на главен прокурор,  беше определена от Николай Хаджигенов като „аматьорщина, подходяща за площада“. Явор Божанков пъс се учуди  как ИТН ще събира парламентарно мнозинство за радикални промени с поведение като в детската градина – „Жорко ми бръкна в окото“.

Консенсус за  премахване на Бюрото за защита към главния прокурор

И трите партии са  категорично  против Бюрото за защита да е под контрол на главния прокурор – „помощен“ орган  за защита на свидетели, но ползван и като въоръжена охрана, която на 9 юли м.г. влезе в президентската институция с неизвестно каква „охранителна или отбранителна цел“.

Според Николай Хаджигенов, бюджетът на Бюрото за защита, или – по думите му, „малкото НСО“, набъбнал към 35 млн. лв. на година, което го доближавало до бюджета на голямото НСО, който бил около 40 млн. лн.

За да има Гешев преторианска гвардия„, отбеляза Хаджигенов. Той бе категоричен, че този въпрос трябва да се реши от Народното събрание, а не да се чака  решението на Конституционния  съд по делото за обявяване на противоконституционност на трансфера на Бюрото от изпълнителната власт под опеката на главния прокурор.

(По неофициална информация на Де Факто в КС също има надежди за подобно развитие на въпроса б.р.) В предходния парламент ИТН внесе законопроект за прехвърляне на Бюрото под надзора на Министерство на правосъдието, какъв е бил първоначалния замисъл за създаването му.

Хаджигенов обърна внимание и на друго: Висшите председатели на НС ползват четири години коли и охрана. Това е огромен разход и директна кражба от парите на данъкоплатците. Това са дребни камъчета, но трябва да преуредят целия пейзаж, категоричен бе той.

     Принципно съгласие за  нова КПКОНПИ

Участниците в дебата се обединиха около мнението, че Антикорупционната комисия, такава каквото е в момента, е  „бухалка в ръцете на управлявашата власт“ Очерта се ясна  позиция, че тя трябва да се раздели, като се извади от нея частта за конфликт на интереси.

По  думите на Явор Божанков страната се нуждае от нова комисия „Антикорупция““ с разследващи функции, без правото да послушва, чийто ръководител да се посочва от президента, за да се избегне политическото назначаване от управлявашото мнозинство в парламента.

Ефективността на КПКОНПИ сега е кръгла нула„, обобщи Хаджигенов. Припомни, че комисията м.г. вдигна  запорите върху дяловете на БТК за около 400 млн., „но ставаше въпрос не за пари на КТБ , а за пари на данъкопалтците„, мотивира се той.

 Министерството на правосъдието да стане отново двигател на реформата

В заключение Явор Божанков акцентира върху ролята, която  се полага на Министерството на правосъдието в реформирането на съдебната система, както и да се възстанови и съветът за криминалогични изследвания.

В България през 10-годишното управление на ГЕРБ е, че съдебните промени се пишеха от главния прокурор, а министъръг на правосъдието само ги внасяше. А понякога и това не правеше, тъй като на разположение на главния прокурор винаги се намираха депутати, които да свършат тази работа без излишен формализъм, каза социалистът.

Ако предстоящата реформа сложи край на този модел и възстанови ролята на правосъдното министерство заедно с неговата отговорност, ще бъде свършена поне половината от колосалния обем работа, който предстои, смятат участниците в дебата.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Различия в експертизи по ключовия въпрос шофирал ли е след употреба на наркотици обвиняемият Георги Семерджиев

С приемане на ключови експертизи в софийския градски съд продължава делото за тежката катастрофа на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.