Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към ВСС за случайното разпределение на делата

Зам.-министър Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към ВСС за случайното разпределение на делата

Defakto.bg

 

 

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане да се извърши   проверка спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата по исканията за спиране на регистърни производства, свързани със заявени промени в състава на органите на управление и надзор на публични предприятия, съобщава правосъдното министерство.

Причина за сигнала са информации и сигнали  до Министерството на правосъдието от различни министерства,  които сочат, че  голяма част от исканията за спиране на регистърното производство, свързани със заявени промени в членствения състав на органите на управление и надзор на публични предприятия под обхвата на Закона за публичните предприятия, са разпределени и съответно разгледани от трима съдии в Софийския градски съд.

При това не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са в тази връзка правилата, залегнали в единната методика по приложението на принципа на случайното разпределение на делата“, се казва в сигнала.

При  нарушения на правилата за случайно разпределение на делата,  Демерджиев очаква от ИВСС да даде препоръки за тяхното отстраняване, а ако са налице предпоставки за ангажиране на дисциплинарна отговорност – да уведоми административния  ръководител на СГС и съдийската колегия на ВСС.

В писмото на ресорния на Агенцията по вписванията заместник-министър се посочват и примери за формирана неправилна практика на състави на Софийския градски съд, отнасяща се до предпоставките за допускане на спиране на регистърното производство по чл. 536, ал. 1 във вр. чл. 19, ал. 6 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Очакванията към Инспектората са да бъдат предприети действия за своевременно преустановяване на неправилната практика на отделни състави на СГС, ако такава бъде констатирана.

Преди седмица зам.-министър Иван Демерджиев изпрати писма до ръководителите на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд с предложение да свикат общи събрания на съдиите, за да се уеднакви практиката по оспорването на министерските заповеди за смяната на бордовете на държавни дружества и спирането на регистърните производства от съдилищата. Няма обратна информация от съда да са предприети действия, съобщава Министерството на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.