Последни новини
Home / Законът / Обвинители от отдел 08 във ВКП ще осъществяват взаимодействието с Европейската прокуратура

Обвинители от отдел 08 във ВКП ще осъществяват взаимодействието с Европейската прокуратура

Defakto.bg

Да се разкрият четири нови длъжности във Върховната касационна прокуратура (ВКП) гласува Прокурорската колегия днес, на която присъства и Иван Гешев. Новите попълнения ще формират отдел 08 във ВКП, който ще отговаря за взаимодействието с Европейската прокуратура.

Щатовете за върховни обвинители ще дойдат от съкращаване на незаети бройки – по една от районните прокуратури във Враца, Плевен, Пазарджик и Шумен.

Окончателното решение трябва да се вземе от Пленума на ВСС. Какви точно ще са функциите на отдел 08 вероятно предстои да разберем, още повече че „служителите“ на Европейската прокуратура (ЕPPO) у нас са делегираните прокурори, има и един европейски прокурор от България в колегията на EPPO.

Друга свързана тема бе уреждането на трудовите правоотношения с обвинителите, сключили договор с Европейската прокуратура.

Става дума за четиримата делегирани прокурори (Светлана Шопова-Колева, Вероника Трифонова, Димитър Беличев и Бойко Калфин – б.р.), които бяха одобрени от Люксембург и са сключили договори с EPPO за пълен работен ден, обясни Йордан Стоев. В същото време те запазват и качеството на национални обвинители. Въпросът пред кадровиците е дали е необходимо, считано от началния момент на назначението като „европейски“, да се измени тяхното правоотношение като „национални“.

Колегията реши, че препраща въпроса към бюджетната комисия на ВСС и й дава 7 дни срок за становище. Отделно има и работна група, която ще уточнява всички аспекти на правоотношенията на европейските делегирани прокурори у нас.

Известно е, че началната заплата, плащана от Люксембург, ще е между 5698 и 6402 евро, според стажа. Кариерата се развива по скала от 8 нива, възнаглаждението на най-високото ниво е 8567 евро. Мандатът на европейските делегирани прокурори е пет години с възможност за подновяване.

Скандално известно е също, че при първия „подбор“ Лаура Кьовеши и колегията на EPPO одобриха едва четирима от общо 10-те номинирани делегирани прокурори от България. Както и че едва след идването на Кьовеши в София в началото на юни Прокурорската колегия откри нова процедура за подбор на още шестима делегирани обвинители. Дотук е обявен само един кандидат – следователят Бойо Атанасов, но срокът изтича в средата на юли.

Районен прокурор за три месеца

Единодушно, с 9 „за“, Прокурорската колегия днес даде втори мандат на Христо Христов като районен прокурор на Етрополе.

Той обаче вероятно ще е на поста само три месеца – според гласувания последен етап на реформата на районните прокуратури от 1 октомври Етрополе става териториално отделение на РП-Ботевград.

Христо Христов е бил следовател, през 2006 г. става прокурор в Етрополе, а през 2016 г. – районен прокурор първи мандат.

Пред кадровиците Христов каза, че решението за преструктурирането е възможното и най-правилното, а те ще останат да работят като ТО и гражданите ще могат да подават жалби и сигнали на место.

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.