Последни новини
Home / Законът / Обвинители от отдел 08 във ВКП ще осъществяват взаимодействието с Европейската прокуратура

Обвинители от отдел 08 във ВКП ще осъществяват взаимодействието с Европейската прокуратура

Defakto.bg

Да се разкрият четири нови длъжности във Върховната касационна прокуратура (ВКП) гласува Прокурорската колегия днес, на която присъства и Иван Гешев. Новите попълнения ще формират отдел 08 във ВКП, който ще отговаря за взаимодействието с Европейската прокуратура.

Щатовете за върховни обвинители ще дойдат от съкращаване на незаети бройки – по една от районните прокуратури във Враца, Плевен, Пазарджик и Шумен.

Окончателното решение трябва да се вземе от Пленума на ВСС. Какви точно ще са функциите на отдел 08 вероятно предстои да разберем, още повече че „служителите“ на Европейската прокуратура (ЕPPO) у нас са делегираните прокурори, има и един европейски прокурор от България в колегията на EPPO.

Друга свързана тема бе уреждането на трудовите правоотношения с обвинителите, сключили договор с Европейската прокуратура.

Става дума за четиримата делегирани прокурори (Светлана Шопова-Колева, Вероника Трифонова, Димитър Беличев и Бойко Калфин – б.р.), които бяха одобрени от Люксембург и са сключили договори с EPPO за пълен работен ден, обясни Йордан Стоев. В същото време те запазват и качеството на национални обвинители. Въпросът пред кадровиците е дали е необходимо, считано от началния момент на назначението като „европейски“, да се измени тяхното правоотношение като „национални“.

Колегията реши, че препраща въпроса към бюджетната комисия на ВСС и й дава 7 дни срок за становище. Отделно има и работна група, която ще уточнява всички аспекти на правоотношенията на европейските делегирани прокурори у нас.

Известно е, че началната заплата, плащана от Люксембург, ще е между 5698 и 6402 евро, според стажа. Кариерата се развива по скала от 8 нива, възнаглаждението на най-високото ниво е 8567 евро. Мандатът на европейските делегирани прокурори е пет години с възможност за подновяване.

Скандално известно е също, че при първия „подбор“ Лаура Кьовеши и колегията на EPPO одобриха едва четирима от общо 10-те номинирани делегирани прокурори от България. Както и че едва след идването на Кьовеши в София в началото на юни Прокурорската колегия откри нова процедура за подбор на още шестима делегирани обвинители. Дотук е обявен само един кандидат – следователят Бойо Атанасов, но срокът изтича в средата на юли.

Районен прокурор за три месеца

Единодушно, с 9 „за“, Прокурорската колегия днес даде втори мандат на Христо Христов като районен прокурор на Етрополе.

Той обаче вероятно ще е на поста само три месеца – според гласувания последен етап на реформата на районните прокуратури от 1 октомври Етрополе става териториално отделение на РП-Ботевград.

Христо Христов е бил следовател, през 2006 г. става прокурор в Етрополе, а през 2016 г. – районен прокурор първи мандат.

Пред кадровиците Христов каза, че решението за преструктурирането е възможното и най-правилното, а те ще останат да работят като ТО и гражданите ще могат да подават жалби и сигнали на место.

About De Fakto

Проверете също

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“  (ГИП-София), съвместно със Съюза на съдиите в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.