Последни новини
Home / Законът / Варненски адвокат оспори избора на деветима в новия ВАдС, върховният съд насрочи делото за 13 юли (допълнена и обновена)

Варненски адвокат оспори избора на деветима в новия ВАдС, върховният съд насрочи делото за 13 юли (допълнена и обновена)

Defakto.bg
Председател на съдебния състав ще е Лозан Панов
Адвокатът от Варна Юлиян Георгиев е оспорил избора на деветима защитници в новия Висш адвокатски съвет.
Адвокат Юлиян Георгиев

Георгиев настоява Върховният касационен съд да отмени решенията за избиране на Валя Гигова, Красимир Краев, Ценимир Братоев, Асен Георгиев, Димитър Вълчев, Нина Седефова, Бойко Ботев, Красимира Иванова и Красимира Михайловска. Бившият председател на Варненската колегия няма претенции към избирането на новия председател на ВАдС Ивайло Дерменджиев, към останалите шестима редовни и десет резервни на новия Висш адвокатски съвет, към Контролния съвет и Дисциплинарния съд. Всички атакувани от него обаче са именно от екипа на Дерменджиев от „Заедно за адвокатурата“, удържал безапелационна победа на вота.

Жалбата е входирана във ВАдС на 11 юни, което стопира встъпването на новия Висш адвокатски съвет.
В същото време Юлиян Георгиев оспорва и двете решения на Избирателната комисия – от 30 май (когато от раз са избрани Валя Гигова и Красимир Краев) и от 6 юни (избора на останалите седем атакувани).  А по закон (чл. 116 от Закона за адвокатурата) делегат може да оспори законосъобразността на избор за висши органи на адвокатурата в 7-дневен срок от неговото обявяване.
Дали в едната си част жалбата не е просрочена, а оттам и недопустима обаче ще преценява ВКС. След внасяне на държавната такса тя е постъпила във върховния съд, но се администрира.
Делата за националните избори в адвокатурата се гледат от Върховния касационен съд в състав начело с председателя  и с участието на главния прокурор или негов заместник.  Така на съдийската банка задължително трябва да седне Лозан Панов, Иван Гешев може да прати заместник.
Предният председател на ВКС Лазар Груев също бе съдия в изборен адвокатски спор, а тогавашният главен прокурор Борис Велчев бе изпратил на делото заместничката си Галина Тонева.
Законът за адвокатурата е разписал и срокове – ВКС разглежда жалбата в 14-дневен срок от постъпването и в открито заседание и се произнася с решение в 14-дневен срок.
Адвокатът Георгиев твърди незаконосъобразност на избора на посочените от него защитници заради нарушения на нормата на представителност по чл. 112 ЗА, неточности в броенето на бюлетините, грешки при обявяване на резултата и неправилен избор на изборните бюра.
Като нарушение на чл. 112 заявява, че на общо събрание на колегията в Пазарджик на 2 май излъчените делегати не са били надлежно избрани, тъй като не получили повече от половината от действителните бюлетини и е трябвало да се проведе повторен избор. Такъв не е бил проведен, а ВАдС неправилно оставил без уважение подадена жалба срещу това.
Неправилно били избрани и делегатите от София, понеже в бюлетината били подредени не по азбучен ред, а по реда на постъпване на предложенията. Затова от общо 154 делегати 153 били избрани от първото предложение.
Заявява, че са неправилни решенията за посочените за избрани адвокати, защото има неточности в броенето на бюлетините, подадени за тях и разликата била съществена.
Неправилно с решение на ВАдС също били определени три изборни бюра на географски признак – Северна България, Южна България и София, което  довело до „контролиран“ вот особено на софийските делегати.
Настоява да се отменят решенията за посочените девет адвокати и ВКС да предпише провеждането на нов избор, който да започне от фаза избор на делегати в Пазарджик и София.

Жребият посочи върховния съдия Любка Андонова за докладчик

Председател ще е председателят на ВКС Панов

За 13.07.2021 г. (10.00 ч., зала № 11) във Върховния касационен съд е насрочено за разглеждане в открито заседание гражданско дело № 2485/2021 г., образувано по жалба на Юлиян Георгиев от Варненската адвокатска колегия, съобщиха по-късно от ВКС.

Председател на състава, по закон, ще е Лозан Панов, потвърдиха от върховния съд.

 Системата за случайно разпределение на делата посочи за докладчик по делото съдия Любка Андонова. Другият член на съдебния състав е съдия Веска Райчева (председател на постоянния съдебен състав, в който е докладчикът по делото).

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.