Последни новини
Home / Законът / До 11 юли: Полицията в цялата страна е на крак срещу незаконния алъш вериш с изборни гласове

До 11 юли: Полицията в цялата страна е на крак срещу незаконния алъш вериш с изборни гласове

Defakto.bg

Тази  сутрин в 6.00 часа е започнала специализирана полицейска операция в цялата страна срещу купуването и продаването на гласове, която ще продължи включително до изборния ден – 11 юли. Целта е да се предприемат ответни действия срещу онези,  които се подготвят да изкривят политическа картина, да се постигнат нереални резултати в изборния ден, заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър  Бойко Рашков.

Ние трябва да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическа картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден и да не се отчете правилно точно вотът, гласът на всеки един български избирател. С една дума действат така, че да се посегне върху свободното упражняване на политическото право на всеки един български гражданин да избира и да бъде избиран”, каза  Рашков.

Ние сме  длъжни да уведомим публично акцията, като мислим, че тази публичност ще обезпечи в известна степен изборите на 11 юли,  отбеляза още  министърът.

До момента в МВР са постъпили около 100 сигнала за престъпно купуване и продаване на гласове.

Това е парадокс, всички знаят, всички медии отразяват, че купуването и продаването на гласове е престъпление и в същото време МВР се натъква на бих казал много активна дейност, насочена точно към това деяние. Но всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури„, категоричен бе  Рашков.

Той обърна внимание на показателен  случай в Кюстендил, където „един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен“. „Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна“, коментира  Рашков.

Полицията в Кюстендил не е оставена без ръководство, след като началникът ѝ е излязъл в болнични, каза той.  С ирония Рашков  коментира, че  през последните седмици е модерно шефове на служби да излизат в отпуск или болнични. И припомни случая с шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който също се оказа в болница в деня, в който вътрешна сигурност арестува шефа на Трето районно в града.

Известен политик от близкото минало купува гласове в регионите на Враца, Монтана и Видин. Те са в полза на партия „от известен етнос“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков без да посочва  имена.

По думите му има опити за концентриране на вътрешен изборен туризъм на много места. МВР-шефът спомена благоевградско село, където изведнъж се регистрирали адресно няколко хиляди души. Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони, сме във връзка и контакт с МРРБ и ще вземем всички възможни административни мерки, обяви вътрешният министър.

Посочи  още, че  в една централноевропейска страна се опитват да съставят секция, в която да гласуват лица, които не живеят там.  Прокуратурата вече е започнала и разследвания по някои от случаите. Един от тях е от плевенско село, където на предишния вот гласували по документи три пъти повече от регистрираните.

Установени са адреси, на които са регистрирани много лица, което е останало от много години, като повечето са неактивни.  Главният секретар на МВР Стоян Темелакиев обясни, че се прави активна дерегистрация.

МВР е засякло опит за изборни измами и в Германия, каза още Темелакиев.  Българин, който живеел там от години, е подал фалшиви заявления за регистрация за гласуване от името на други хора, за да се разкрие секция. Една голяма част от тях не знаят, че ще гласуват в Германия, възложили сме активни проверки за територията на други държави, заяви Темелакиев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.