Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси бивш шеф на Александровска болница

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси бивш шеф на Александровска болница

Defakto.bg

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси по отношение на проф. Димитър Буланов в качеството му на изпълнителен директор и член на борда на УМБАЛ „Александровска“. Поводът са публикации в „Капитал“ и „Факти.бг“.

Това съобщават от комисията, председателствана от Сотир Цацаров. Проф.Буланов бе сред освободените от служебния здравен министър Стойчо Кацаров членове на борда, но и тези промени бяха зациклили откъм вписване, този път директно в Агенцията по вписванията. Той бе и човекът, оглавил „Александровска“, след като Костадин Ангелов стана здравен министър в „Борисов“-3, а после застава начело на борда.

Според публикациите в посочените медии, за времето докато е бил изпълнителен директор, а сега член на борда на лечебното заведение, проф. Буланов е имал сключени още и граждански договор, и трудов договор с УМБАЛ „Александровска“. Предмет на проверка ще са основанията за тези договори, полученото възнаграждение, както и евентуалното наличие на частен интерес в тази насока, уведомяват от КПКОНПИ.

Всъщност „Капитал“ ясно е разяснил какъв е проблемът – като независим член на борда на „Александровска“ и негов председател Димитър Буланов няма право да бъде служител на предприятиего (според закона за публичните предприятия). А се оказва, че професорът има и трудов, и граждански договор с болницата, като работи на общо пет места. Като работата на няколко места се оказва традиция в ръководството на „Александровска“, която е най-задлъжнялото държавно лечебно заведение в страната.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

За лицето, посочено по-горе – проф. Димитър Буланов, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.