Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът до Б.Рашков: Отказът на МВР да предоставя административни услуги заради неплатени глоби, е незаконен

Омбудсманът до Б.Рашков: Отказът на МВР да предоставя административни услуги заради неплатени глоби, е незаконен

Defakto.bg

Събирането на една и съща глоба по два пъти, е недопустима административна практика

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева е сигнализирала служебния вътрешен министър Бойко Рашков с един дългогодишен проблем,  заради който гражданите са    принуждавани по два пъти да заплащат една и съща глоба за нарушение на Закона за движението по пътищата.
Ковачева подчертава, че в повечето случаи гражданите своевременно са си платили задължението, но при заявяване на някаква административна услуга пред органите на МВР или пред НАП,  ги информират, че имат неплатена в срока за доброволно плащане глоба, което пък се използва за основание да им бъде отказано предоставяне на исканата административна услуга.

Общественият защитник посочва, че от гражданите  се изисква да представят в МВР документ за извършване на плащането, след което оттам им се издава удостоверение, че глобата действително е платена, за да послужи пред НАП за отпадане на задължението.

Диана Ковачева е категорична, че тази практика е недопустима, проява на лошо административно обслужване, а тези случаи поставят основателни съмнения за начина, по който заплащането на глобите се отразяват в информационната система на МВР и за коректността на информацията за неплатени глоби, която МВР подава към НАП. 
Като сериозен проблем омбудсманът очертава  и обстоятелството, че  при наличието на неплатени  глоби МВР отказва да предоставя административни услуги на гражданите – например издаването и/или подновяването на лична карта, подмяната на свидетелството за управление на моторно превозно средство и др. 

„Становището на омбудсмана, многократно изразено и в годишните доклади, е, че непредоставянето на административни услуги при наличие на задължения (данъци, такси, глоби) е неправомерно и незаконосъобразно. Отказът да бъде извършена административна услуга трябва да почива на законоустановените основания, а именно: наличие на материални и процесуални пречки за извършване на същата. С въвеждането на други изисквания е нарушен един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност“, посочва  Ковачева.
Всички актове, действия и бездействия на администрацията трябва да съответстват на нормативната уредба, казва тя:  „Отказът да бъдат извършвани услуги с аргументи, които надхвърлят нормативните изисквания, по същество представлява отказ от изпълняване на законови задължения, свързани с обслужване на населението“.

Ковачева е настояла също министър Рашков да я информира какви мерки са предприети за съобразяване на проверките на граничните полицаи с влязлото на 30 март т.г. в сила решение на КС, с което бе преустановено принудителното спиране на граждани за неплатени пътни глоби по границата.
Припомняме, че омбудсманът сезира КС, защото в разгара на миналото лято на стотици граждани, на път за почивка в Гърция, бяха отнемани шофьорските
книжки и спирани автомобилите от движение именно заради неплатени фишове за пътно нарушение.

Пълният текс на препоръката тук

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.