Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът до Б.Рашков: Отказът на МВР да предоставя административни услуги заради неплатени глоби, е незаконен

Омбудсманът до Б.Рашков: Отказът на МВР да предоставя административни услуги заради неплатени глоби, е незаконен

Defakto.bg

Събирането на една и съща глоба по два пъти, е недопустима административна практика

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева е сигнализирала служебния вътрешен министър Бойко Рашков с един дългогодишен проблем,  заради който гражданите са    принуждавани по два пъти да заплащат една и съща глоба за нарушение на Закона за движението по пътищата.
Ковачева подчертава, че в повечето случаи гражданите своевременно са си платили задължението, но при заявяване на някаква административна услуга пред органите на МВР или пред НАП,  ги информират, че имат неплатена в срока за доброволно плащане глоба, което пък се използва за основание да им бъде отказано предоставяне на исканата административна услуга.

Общественият защитник посочва, че от гражданите  се изисква да представят в МВР документ за извършване на плащането, след което оттам им се издава удостоверение, че глобата действително е платена, за да послужи пред НАП за отпадане на задължението.

Диана Ковачева е категорична, че тази практика е недопустима, проява на лошо административно обслужване, а тези случаи поставят основателни съмнения за начина, по който заплащането на глобите се отразяват в информационната система на МВР и за коректността на информацията за неплатени глоби, която МВР подава към НАП. 
Като сериозен проблем омбудсманът очертава  и обстоятелството, че  при наличието на неплатени  глоби МВР отказва да предоставя административни услуги на гражданите – например издаването и/или подновяването на лична карта, подмяната на свидетелството за управление на моторно превозно средство и др. 

„Становището на омбудсмана, многократно изразено и в годишните доклади, е, че непредоставянето на административни услуги при наличие на задължения (данъци, такси, глоби) е неправомерно и незаконосъобразно. Отказът да бъде извършена административна услуга трябва да почива на законоустановените основания, а именно: наличие на материални и процесуални пречки за извършване на същата. С въвеждането на други изисквания е нарушен един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност“, посочва  Ковачева.
Всички актове, действия и бездействия на администрацията трябва да съответстват на нормативната уредба, казва тя:  „Отказът да бъдат извършвани услуги с аргументи, които надхвърлят нормативните изисквания, по същество представлява отказ от изпълняване на законови задължения, свързани с обслужване на населението“.

Ковачева е настояла също министър Рашков да я информира какви мерки са предприети за съобразяване на проверките на граничните полицаи с влязлото на 30 март т.г. в сила решение на КС, с което бе преустановено принудителното спиране на граждани за неплатени пътни глоби по границата.
Припомняме, че омбудсманът сезира КС, защото в разгара на миналото лято на стотици граждани, на път за почивка в Гърция, бяха отнемани шофьорските
книжки и спирани автомобилите от движение именно заради неплатени фишове за пътно нарушение.

Пълният текс на препоръката тук

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков представи екипа и приоритетите си. Отчаяно се нуждаем от нов затвор, каза той

Подготовка на законите, необходими за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки липсата …

Заради административен произвол съдът отмени глоба от 1000 лв. на Елена Фичерова, наложена от Сотир Цацаров

Софийският районен съд отмени наказателно  постановрение за глоба от 1000 лева глоба на Елена Фичерова, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.