Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Човешките права са основна конституционна ценност, трябва да се насърчава тяхната защита 

Румен Радев: Човешките права са основна конституционна ценност, трябва да се насърчава тяхната защита 

Defakto.bg

Нужен е сериозен дебат и прецизен анализ дали промените трябва да включват изваждането на Прокуратурата от съдебната власт

Буквално  да се води война с купения вот в България

Човешките права са основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за тяхната защита. Когато някой има амбиция да ревизира Българската конституция, това трябва задължително да е отправната точка. Това заяви държавният глава Румен Радев в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където взе участие в Тържествено събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България. Честването се проведе под патронажа на президента. На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова,  служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов , председателят на Конституционния съд Борис Велчев,  ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков, министри от служебния кабинет,  юристи и  гости, сред които и учредителите на новата Конституция.

Важно е да имаме улеснен достъп до конституционно правосъдие, за да може всеки гражданин да се чувства пълноценен и силен като личност с принос към развитието на конституционния модел, заяви Румен Радев в приветствието си към участниците, между които бяха народни представители от Седмото Велико народно събрание, конституционалисти и преподаватели.

„Изработването и приемането на нашата Конституция преди 30 години е повратен етап в общественото ни развитие. Тя ни постави на картата на демократичните общества“, подчерта президентът и изрази своята признателност за мъдростта, куража и отговорния труд на народните представители в Седмото Велико народно събрание, съставило българския основен закон.

По думите на президента Българската конституция е пълноценен инструмент за държавно управление, ограничаван и контролиран от демократични механизми: „Тази конституция ни преведе през трудни моменти. С нея станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Ценностите, заложени в нея – демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права, са ценности и на нашите европейски партньори. През призмата на 30-годишен реален демократичен опит Конституцията се превърна в стълб на българската държавност“. Румен Радев отбеляза, че съвременният български основен закон по успешен начин съчетава основите, заложени от учредителите на първата Българска конституция от последните десетилетия на 19-и век, с нови идеи и конструкции.

Базирана на утвърдени модели на европейския конституционализъм, нашата Конституция и като изработване, и като приемане, е суверенно дело. Тя има своя собствена идентичност и се ползва с демократична легитимност, подчерта държавният глава.

Държавният глава отбеляза, че учредителите на демократичната Конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава.

Румен Радев посочи още, че пътят към утвърждаването на демократичната, правова и социална държава не е нито лек, нито кратък, и за това свидетелства нарасналото очакване в обществото за нови промени в Конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развиване на някои конституционни статути. „Една конституция, за да бъде в изпълнение на своите основни функции като основен закон и граждански договор, трябва съответно и да се развива със своето време“, добави президентът.

Държавният глава изтъкна и ролята на гражданското образование за утвърждаването на демокрацията и необходимостта от ежедневна защита на конституционните ценности от опити за посегателства. Младите хора трябва да разбират ясно кои са основните стълбове на демокрацията и на свободата и в какво се състои легитимността на политическите институции, за да не бъдат подвеждани. „Основният въпрос не е само в образованието, но и в личния пример, ангажираността и отговорността на политическия елит, на държавните институции и на всеки гражданин за отстояване на ценностите, по които сме постигнали съгласие в най-важния обществен договор – Българската конституция“, заяви още в приветствието си държавният глава.

По-късно пред журналисти в отговор на въпрос президентът посочи:  „Буквално да се води война с купения вот. Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие и това е основна задача на служебното правителство – да организира честни и прозрачни избори. Това беше и моето послание, когато аз представиха служебното правителство. Надявам се полицията и прокуратурата да приложат всички мерки, за да може най-сетне да започнем да решаваме този въпрос и да проведем честни избори.  “

На въпрос каква е оценката му за работата на назначеното от него служебно правителство, държавният глава отговори: „Разбира се, предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно правителство са ужасно много. Мога да кажа категорично, че то се справя„.

Държавният глава  заяви още, че  е въпрос на дебат и много прецизиран анализ дали промените в Конституцията трябва да включват изваждането на Прокуратурата от съдебната власт.  

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.