Последни новини
Home / Законът / Румен Радев: Човешките права са основна конституционна ценност, трябва да се насърчава тяхната защита 

Румен Радев: Човешките права са основна конституционна ценност, трябва да се насърчава тяхната защита 

Defakto.bg

Нужен е сериозен дебат и прецизен анализ дали промените трябва да включват изваждането на Прокуратурата от съдебната власт

Буквално  да се води война с купения вот в България

Човешките права са основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за тяхната защита. Когато някой има амбиция да ревизира Българската конституция, това трябва задължително да е отправната точка. Това заяви държавният глава Румен Радев в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където взе участие в Тържествено събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България. Честването се проведе под патронажа на президента. На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова,  служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов , председателят на Конституционния съд Борис Велчев,  ректорът на Софийския университет проф. Атанас Герджиков, министри от служебния кабинет,  юристи и  гости, сред които и учредителите на новата Конституция.

Важно е да имаме улеснен достъп до конституционно правосъдие, за да може всеки гражданин да се чувства пълноценен и силен като личност с принос към развитието на конституционния модел, заяви Румен Радев в приветствието си към участниците, между които бяха народни представители от Седмото Велико народно събрание, конституционалисти и преподаватели.

„Изработването и приемането на нашата Конституция преди 30 години е повратен етап в общественото ни развитие. Тя ни постави на картата на демократичните общества“, подчерта президентът и изрази своята признателност за мъдростта, куража и отговорния труд на народните представители в Седмото Велико народно събрание, съставило българския основен закон.

По думите на президента Българската конституция е пълноценен инструмент за държавно управление, ограничаван и контролиран от демократични механизми: „Тази конституция ни преведе през трудни моменти. С нея станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на Европейския съюз. Ценностите, заложени в нея – демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права, са ценности и на нашите европейски партньори. През призмата на 30-годишен реален демократичен опит Конституцията се превърна в стълб на българската държавност“. Румен Радев отбеляза, че съвременният български основен закон по успешен начин съчетава основите, заложени от учредителите на първата Българска конституция от последните десетилетия на 19-и век, с нови идеи и конструкции.

Базирана на утвърдени модели на европейския конституционализъм, нашата Конституция и като изработване, и като приемане, е суверенно дело. Тя има своя собствена идентичност и се ползва с демократична легитимност, подчерта държавният глава.

Държавният глава отбеляза, че учредителите на демократичната Конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава.

Румен Радев посочи още, че пътят към утвърждаването на демократичната, правова и социална държава не е нито лек, нито кратък, и за това свидетелства нарасналото очакване в обществото за нови промени в Конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развиване на някои конституционни статути. „Една конституция, за да бъде в изпълнение на своите основни функции като основен закон и граждански договор, трябва съответно и да се развива със своето време“, добави президентът.

Държавният глава изтъкна и ролята на гражданското образование за утвърждаването на демокрацията и необходимостта от ежедневна защита на конституционните ценности от опити за посегателства. Младите хора трябва да разбират ясно кои са основните стълбове на демокрацията и на свободата и в какво се състои легитимността на политическите институции, за да не бъдат подвеждани. „Основният въпрос не е само в образованието, но и в личния пример, ангажираността и отговорността на политическия елит, на държавните институции и на всеки гражданин за отстояване на ценностите, по които сме постигнали съгласие в най-важния обществен договор – Българската конституция“, заяви още в приветствието си държавният глава.

По-късно пред журналисти в отговор на въпрос президентът посочи:  „Буквално да се води война с купения вот. Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие и това е основна задача на служебното правителство – да организира честни и прозрачни избори. Това беше и моето послание, когато аз представиха служебното правителство. Надявам се полицията и прокуратурата да приложат всички мерки, за да може най-сетне да започнем да решаваме този въпрос и да проведем честни избори.  “

На въпрос каква е оценката му за работата на назначеното от него служебно правителство, държавният глава отговори: „Разбира се, предизвикателствата и наследените проблеми пред това служебно правителство са ужасно много. Мога да кажа категорично, че то се справя„.

Държавният глава  заяви още, че  е въпрос на дебат и много прецизиран анализ дали промените в Конституцията трябва да включват изваждането на Прокуратурата от съдебната власт.  

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.