Последни новини
Home / Законът / Доклад на Държавния департамент сочи България като неуспешна срещу каналджийството 

Доклад на Държавния департамент сочи България като неуспешна срещу каналджийството 

Defakto.bg

България остава една от държавите, които са основен източник на трафик на хора в ЕС – това се  посочва в частта за България на доклада за трафика на хора последните 5 години на  американския Държавен департамент, съобщи БТА.  Анализираният период съвпада с управлението на кабинета „Борисов 3“.

Най-често трафикантите експлоатират жени и деца за секстрафик в държавите от Западна Европа, но и вътре в страната: в столицата, курортите и пограничните градове. В мрежите на трафикантите попадат както местни, така и чужди граждани, пише в доклада.
Заради коронавирусната пандемия правителството  е засилило усилията в сравнение с предходния анализиран период,  пише в  документа.  Отбелязани са усилията за отпускане на повече средства за  борба с трафика на хора,   за настаняване на деца в кризисни центрове, както и за стратегия за  сътрудничество с чужди правителства по  програми за възпиране на т. нар. наречения трафик на труд.
Въпреки това правителството не е изпълнило минималните стандарти в няколко ключови области – властите разследват, преследват и осъждат по-малко трафиканти. Съдилищата продължават да издават условни присъди за повечето трафиканти, чиято вина е призната, като едва 29 процента от тях получава значителни присъди. Това подкопава по-широките усилия в борбата с трафика и отслабва разубеждаващия ефект.
Посочва се още, че корупцията в правоприлагането и съдебната система продължават да забавят прогреса, а предполагаемото съучастие в престъпленията, свързани с трафик на хора, продължава да е безнаказано.

Това е 21-ят доклад на Държавния департамент по темата, в който са представени 188 държави.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.