Последни новини
Home / Законът / Зам.-министър М. Павлова: Пет години две редовни правителства на ГЕРБ са неглижирали реформата в детското правосъдие

Зам.-министър М. Павлова: Пет години две редовни правителства на ГЕРБ са неглижирали реформата в детското правосъдие

Defakto.bg

България е в наказателни процедури, заради невъведената директива относно процесуалните гаранции за децата

Необходими са  бързи и обединени действия от всички институции

През последните повече от 5 години две редовни правителства на ГЕРБ са неглижирали реформата в детското правосъдие, въпреки че тя е била един от основните им приоритети, записана в програмите им.  Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова по време на международна конференция „Може ли правосъдието да бъде щадящо по отношение на децата?“, организирана от Българския център по нестопанско право, фондация Validity, PRISM Италия и Център за правни ресурси, Румъния.

На правителствено ниво у нас не са положени почти никакви усилия, за да се постигне съгласие между институциите коя от тях да поеме отговорността за мерките за подкрепа на малолетните деца под 14 години, извършители или потърпевши от нарушения. Така от 2016 г. до днес остава неприключен проектът на Закон за възпитателните мерки спрямо лицата, извършили като непълнолетни престъпление или административно нарушение, който би трябвало да замени Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“, посочи Павлова.

Заместник-министърът на правосъдието добави, че се надява  следващото редовно правителство да има куража и амбицията да довърши реформата в детското правосъдие. „Само говорене не върши работа. Необходими са бързи и консолидирани действия от всички институции, в чийто обхват попада грижата за деца“.

Павлова припомни още, че България се намира в наказателни процедури, заради невъведената директива относно процесуалните гаранции за децата, които са заподозрени или обвиняеми в рамките на наказателното производство и директивата за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.

Директорът на Българския център по нестопанско право Надя Шабани обобщи, че по време на конференцията са набелязани нови проблемни аспекти по отношение на институционалната работата и подкрепата на деца в конфликт със закона, които ще се систематизират и добавят към вече съществуващите от години.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.