Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Кюстендил е образувала проверка за среща на лица с двойно гражданство по темата избори (допълнена)

Прокуратурата в Кюстендил е образувала проверка за среща на лица с двойно гражданство по темата избори (допълнена)

Defakto.bg

Районната прокуратура в Кюстендил е  образувала преписка по докладна записка на полицейски служител от Областната дирекция на полицията „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“. Срокът за проверката е 48 часа.

В докладната записка са изложени  твърдения, че на 29 юни 2021 г. в хотелски комплекс в Кюстендил „две лица с двойно гражданство (на Република Северна Македония и на Република България), неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите са били предстоящите парламентарни избори“.

Прокурор при Районна прокуратура – Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

До момента в Районна и Окръжна прокуратура – Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание, се казва в съобщение на прокуратурата по повод многобройни запитвания от медиите и коментари сред гражданите.

Вътрешният министър Бойко Рашков вчера коментира, че бивш вътрешен министър и други две лица уговарят около 15 хил. македонски граждани да гласуват в България, в региона на Кюстендил. Министърът оповести началото на полицейска операция, насочена срещу купуването и продаването на гласове, която ще продължи до деня на вота – 11 юли, включително и в изборния ден.

От ВКП уведомиха, че към  01 юли 2021 г. са образувани 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.
Образувани са общо осем досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат,
политическа партия или коалиция.
За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ
характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.