Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Кюстендил е образувала проверка за среща на лица с двойно гражданство по темата избори (допълнена)

Прокуратурата в Кюстендил е образувала проверка за среща на лица с двойно гражданство по темата избори (допълнена)

Defakto.bg

Районната прокуратура в Кюстендил е  образувала преписка по докладна записка на полицейски служител от Областната дирекция на полицията „относно получена информация за подготовка за евентуално купуване на гласове“. Срокът за проверката е 48 часа.

В докладната записка са изложени  твърдения, че на 29 юни 2021 г. в хотелски комплекс в Кюстендил „две лица с двойно гражданство (на Република Северна Македония и на Република България), неустановени към момента, са провели среща с трето лице, жител на Кюстендил, неустановено към момента, като предмет на разговорите са били предстоящите парламентарни избори“.

Прокурор при Районна прокуратура – Кюстендил е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни, с които да бъде изяснена фактическата обстановка.

До момента в Районна и Окръжна прокуратура – Кюстендил не са постъпвали други сигнали, отнасящи се до предстоящите избори за Народно събрание, се казва в съобщение на прокуратурата по повод многобройни запитвания от медиите и коментари сред гражданите.

Вътрешният министър Бойко Рашков вчера коментира, че бивш вътрешен министър и други две лица уговарят около 15 хил. македонски граждани да гласуват в България, в региона на Кюстендил. Министърът оповести началото на полицейска операция, насочена срещу купуването и продаването на гласове, която ще продължи до деня на вота – 11 юли, включително и в изборния ден.

От ВКП уведомиха, че към  01 юли 2021 г. са образувани 125 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.
Образувани са общо осем досъдебни производства – за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат,
политическа партия или коалиция.
За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ
характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.