Последни новини
Home / Законът / „Българско юридическо наследство“ се сдоби с непубликувано изследване за фигурата на прокурора

„Българско юридическо наследство“ се сдоби с непубликувано изследване за фигурата на прокурора

Defakto.bg
Проф. Веселин Вучков показва книгата „Прокуроският надзор“ на   Светослав П. Велчев, издадена под негова редакция.  Снимка БНР

Фигурата на прокурора и прокурорският надзор – това е едно изследване направено от Светослав П. Велчев в 40-те години на ХХ век, което вижда бял свят  в поредицата „Българско юридическо наследство“ с встъпителна студия и научна редакция на проф. Веселин Вучков. Книгата е под заглавие  „Прокуроският надзор“.

Вучков е юрист, автор на редица научни публикации в областта на наказателния процес, заемал и високи позиции в управлението – в периода 2014 – 2015 включително и министър на вътрешните работи. В момента преподава в Нов български университет.

„Светослав П. Велчев е един от най-известните юристи на Царство България, според някои съвременници е може би е и най-популярният юрист в България. 12 години е Главен прокурор при Върховния касационен съд в едни доста превратни времена – от 1920 до 1932 година“, а след това в продължение на шест години е председател на Върховен административен съд до 1938 г.,   каза пред БНР  проф. Веселин Вучков.

По думите на проф. Вучков най-отличителната черта на именитият юрист е чувството му за държавност и обединението на нацията. Светослав П. Велчев  е бил учредетел на на Съюза на бългаските съдии.  Книгата за история на прокуратурата е ценна с това, че е написана от един почтен човек, който се е ръководел  от обществения интерес за независимо правосъдие, в която няма следи от  борби за надмощие на институциите, каза проф. Вучков.

Любопитен детайл е, че по онова време подборът на съдиите и прокурорите във ВКС, включително и на главния прокурор, е правен от съдиите и прокурорите на вътрешно събрание и  е бил  представян от министъра на правосъдието за приподписване от Царя. Това е било едно балансирано решение за отчетност и контрол на самата съдебна власт, коментира проф. Вучков.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.