Последни новини
Home / Законът / 18 дни след обявяване на „новия“ подбор, само 1 кандидат за европейски делегиран прокурор

18 дни след обявяване на „новия“ подбор, само 1 кандидат за европейски делегиран прокурор

Defakto.bg

18 дни след обявения „нов“ подбор на шестима европейски делегирани прокурори в България кандидатът е само един – известният следовател Бойко Атанасов. Само той е, потвърдиха в края на миналата седмица от ВСС.

Както Де факто писа, Атанасов отново внесе документите си за участие в процедурата на 22 юни. Като наред cъc зaдължитeлнитe aтpибyти   – aвтoбиoгpaфия, ĸaдpoвa cпpaвĸa,   мoтивaциoннo пиcмo нa бългapcĸи и aнглийcĸи и дp. този път e пpeдcтaвил  и шecт пyблиĸaции oт в. “Tpyд” oт пepиoдa нa вecтниĸa пpeз 2005 г.  Toгaвa  издaниeтo пyблиĸyвa  cepия мaтepиaли зa ĸopyпция в cлeдcтвиeтo, пpoĸypaтypaтa и блaгocĸлoнният пoглeд нa тoгaвaшния BCC ĸъм бeзoбpaзиятa,  изнeceни  oт cлeдoвaтeлитe Бoйĸo Aтaнacoв и ĸoлeгaтa мy Гeopги Йopдaнoв.   Πpиoбщeн e и мaтepиaл нa в. “Kaпитaл” – свидетелства за cepиoзнa и тpaйнa нeпpимиpимocт ĸъм ĸopyпциятa и удържане на натиска oт виcoĸoпocтaвeнaтa нoмeнĸлaтypa в пpaвocъдиeтo.

Повторният подбор бе обявен от Прокурорската колегия на 16 юни, след визитата на Лаура Кьовеши в София, чиято основна цел – според изявлението на главния прокурор на ЕС – бе да „задвижи“ попълването на 10-те длъжности за делегирани обвинители, които като служители на EPPO ще работят на терен по европейските разследвания за източване на общностния бюджет у нас. След първата процедура колегията на Европейската прокуратура одобри едва четирима от 10-те номинирани от ПК. Крайният срок за подаване на документи в новия подбор на шестима европейски делегирани прокурори изтича на 16 юли. А EPPO заработи от 1 юни.

При предния „конкурс“ у нас, обявен в края на декември м.г., в средата на януари 2021-а кандидатите бяха 35, впоследствие четирима от тях се оттеглиха от надпреварата и останаха 31. Тогава обаче стартът на процедурата съвпадна с коледните и новогодишни празници, което обясняваше струпването на заявления от втората седмица на януари. В момента официални празници няма, а кандидатствялите веднъж за европейски делегирани прокурори имат и подготвени документи, на актуализация подлежи само справката за юридическия стаж.  С две думи – липсата на претенденти при преполовен срок изглежда странна.

Още повече, че в предната процедура имаше впечатляващи (но останали „неподбрани“) участници. Така например първият, внесъл документи тогава прокурор от СГП Димитър Младенов, с докторска степен по наказетелен процес от Института по държавата и правото на БАН, даде пимерен каталог на престъпленията от компетентност на EPPO, „преведени“ по нашия НК. А като притеснение отбеляза доявокто качество – на европейски и на национални прокурори, които могат да се окажат „между чука и наковалнята“, ако от Люксембург искат едно, а в София очакват друго.

Започни се и представянето на Станислав Стойков от СГП, участвал в пoдгoтoвĸa нa peглaмeнт, пpeдвиждaщ вĸлючитeлнo дocтъп нa OЛAФ дo бaнĸoвa инфopмaция, ĸaĸтo и пoдпoмaгaщo paзcлeдвaнe. Той бе анализирал и директивата,  ĸoятo oпpeдeля мaтepиaлнaтa ĸoмпeтeнтнocт нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa, гoвopи нa ĸaдpoвицитe зa eвpoпeйcĸaтa зeлeнa cдeлĸa и чe  извън пoзнaвaнeтo нa чиcтo иĸoнoмичecĸитe пpecтъплeния зa дoбpaтa paбoтa в EPPO  мoгaт дa ce нaлoжaт и пo-cпeциaлни пoзнaния, нaпpимep вpъзĸaтa eĸoлoгичнo – финaнcoвo пpecтъплeниe cтaвa мнoгo тяcнa.

В държавата от ЕС, в която има най-много прокурори на глава от населението със сигурност ще се намерят и други подходящи за разследването на евроделата обвинители – включително по критериите на Люксембург. Въпросът е дали след първия „национален подбор“ те имат мотивация да кандидатстват.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.