Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Полицията разкри, че в Пловдив са купувани гласове от името на партия ГЕРБ

Бойко Рашков: Полицията разкри, че в Пловдив са купувани гласове от името на партия ГЕРБ

Defakto.bg

В два последователни мандата на главни прокурори, прокуратурата бе  превърната в политически придатък, нужна е радикална реформа

Редица прокурори, допуснали нарушение на закона и уронили престижа на съдебната власт, трябва да  бъдат отстранени от ВСС

Искам да поздравя всички служители на МВР с професионалния им празник и да им пожелая здраве, усилие и успехи в работата, те доказват, че могат да постигат резултати, защото МВР има огромен капацитет и е важно той да се използва в името на закона, на българските граждани и на държавата. Смятам, че го постигат това и те имат благодарност от моя страна за своите усилия“ – това заяви пред БНР вътрешният министър Бойко Рашков по повод празника на МВР.

Той  коментира и думите на  бившия министър-председател Бойко Борисов към служителите на МВР, с които ги призовава да  бъдат търпеливи и да не с поддават на опитите да бъдат върнати към „милиционерщината“:  „Не може Борисов да дава оценки, още повече, че той е завършил съвършено друга специалност, че сега едва ли се работи по милиционерски, и то след 30 години изминали в преход по пътя към демократичното развитие, че сега сме се върнали да работим, така както е работено до 89-а година, нищо общо няма с това с действителността. Служителите на МВР са много образовани и трябва да бъдат насочвани в правилната посока да изпълняват законовите си задължения“, заяви още Рашков.

Той очевидно разсъждава с критериите от преди 30 години, когато е бил на 20 години и пак не е разбирал нищо от тази работа, защото не е бил в системата. Сега си позволява да отправя критики към ръководството на МВР и да го обвинява, че връщаме назад колелото на историята с 30 години“, заяви министърът.

По думите му Законът за МВР е променян твърде много пъти и затова е важно как се тълкува и прилага този закон: „Дали се прилага в съответствие с правата норма или така както, например Борисов иска да се случват нещата. Да се насочват полицейските служители към тормоз на определени бизнесмени, на неудобни граждани, те да бъдат притискани като с „бухалки“, както и Прокуратурата да се управлява и в момента от Борисов, защото той няма как да знае какво става по една проверка, има ли данни за купуване на гласове в Пловдив.  Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев – а това е този, който вчера се изказва от Рибарица, за случаи, за които не би следвало да има информация – това е Борисов“, риторично поясни вътрешният министър.
Според  Рашков трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори, допуснали нарушение на закона и  уронили престижа на съдебната власт  и да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години „безучастно гледа какво става в прокуратурата и не изпълнява ролята си на висш орган на съдебната власт“.
Ако ВСС не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата„, заяви Рашков, като подчерта, че не говори само за нарушения на етичните правила.

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Разпитвани свидетели потвърждават, че в Пловдив са купувани гласове по 30 лв., каза Рашков.  Това са разкрили полицейските служители в Пловдив. Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне„.

Няма как Борисов да знае какво става по една проверка за купуване и продаване на гласове и изведнъж се обажда от Рибарица и казва същото, което казва един зам. районен прокурор от Пловдив, което е далеч от истината. Тази връзка е много странна, по-скоро прекалено ясна и дразнеща, коментира Рашков.  На партиен митинг на 4 юли в Рибарица Бойко Борисов заяви пред симпатизанти:  „Вижте какви акции правят – с дъх на алкохол. Ако заровите дамаджана, Бойко Рашков и нея ще намери.Той е като мечка стръвница..“

Когато Борисов говори за дамаджани, нека има предвид, че покрай тези дамаджани има няколко души, които са били обект на купуване на техния вот във връзка с изборите на 4 април, заяви Рашков.  „Излиза, че органите на МВР не трябва да работят по случая на 4 април. За 11 юли по неговата логика вероятно трябва да работят през септември“,  отбеляза  Рашков.

Служебният  министър посочи, че прокуратурата трябва да каже дали за Пловдив вече има образувано разследване. „До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите – това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив,  разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април“, поясни още вътрешният министър.

На въпрос дали тази схема ще се използа и сега за изборите на 11 юли, Рашков посочи, че се работи от полицейските служители упорито и в тази посока.

МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевдно е имало чадър. Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омолаважаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резулатати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов„, каза още Рашков.

„Има образувани вече дела. В Бургас има 9 досъдебни производства и това са предизборни престъпления и три от тях са бързи произвоство. Става дума за купуване на гласове на престоящите избори на 11 юли. На въпрос дали МВР работи заедно с прокуратурата, Рашков заяви категорично, че това е така.

Вътрешният министър не посочи дали вече има обвинение срещу човека от цеха в Столипиново, това не зависи от МВР, най-вероятно няма обвинение – там в Пловдив законността е по-различна“, поясни вътрешният министър.

Министерството на вътрешните работи предприема безпрецедентни действия срещу групите за купуване на гласове за предстоящите избори.  Рашков съобщи за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района.

Намерени са списъци с 28 000 избиратели от Свиленградско, на които очевидно се разчита да съдействат на политическа партия, каза  служебният министър на вътрешните работи. Открита е една визитна картичка на един бивш депутат от 45-ия парламент и настоящ кандидат от ГЕРБ. Намирането на такава визитна картичка дали е повод за извод, че тези лица, обитаващи тези помещения, в която е намерена тази картичка, имат нещо общо с ГЕРБ. Този човек е Георги Станков – Семката. Той е кандидат, а съпругата на един от задържаните е общински съветник от ГЕРБ.  Когато Борисов обвинява полицейските служители в милиционерщина, трябва да чуе и това, което тези служители са свършили в събота и неделя. Те са работили денонощно и са открили нещо много важно. Предстои да се установи как са свързани тези лица с фирмата, която държи „Златен гьол“.

Бойко Рашков се надява, че  Хасковската прокуратура ще предприеме сериозно разследване , тъй като не са  чести случаите, в които се откриват такива огромни списъци с избиратели, на които „се разчита да съдействат на партия ГЕРБ на предстоящите избори“

Рашков бе категоричен,  че акцията срещу търговията с гласове, тръгнала на 1 юли, дава  сериозни резултати. „Всички трябва да признаем, че това е плод на труда на нашите полицейски органи, а не на прокуратурата или на Борисов. Полицията не дели случаите по партийни цветове. Навсякъде работим заедно с прокуратурата. Това е изопачаване на действителността и се цели да се каже, че българските полицаи работят като милиционери. Не съм убеден, че българските полицаи адмирират подобно изказване“, заключи Бойко Рашков.

„С формирането на новото Народно събрание ще бъде ясно имало ли еподслушване на политици, както и формирането на комисии, като Комисията за службите за сигурност и обществен ред, която да получи цялата събрана от нас информация, защото са правени опити да се унищожат доказателства, но следи са останали“, каза още Рашков.

По думите му радикалните промени в прокуратурата у нас се налагат, защото в два последователни мандата на главни прокурори тя е превърната в политически придатък:

Тя е част от политическата власт, такова нещо в нашата Конституция няма. Налагат се реформи„, заяви още Рашков.

Прокуратурата не е лична собственост и тъкмо заради това се нуждае от радикални промени, заключи той.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.