Последни новини
Home / Законът / Панов и Чолаков насрочиха Общо събрание на съдиите за 9 и 16 октомври

Панов и Чолаков насрочиха Общо събрание на съдиите за 9 и 16 октомври

Defakto.bg

Председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов (на ВКС) и Георги Чолаков (на ВАС) насрочиха Общо събрание на съдиите на 9 и 16 октомври.

Общото събрание е за избор на двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС от професионалната квота на мястото на напусналите Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Новите избраници ще довършат техния мандат в настоящия състав на съвета, който изтича през октомври 2022 година.

По правилата на ВСС Общото събрание се насрочва от двамата председатели в 7-дневен срок от предсрочното освобождаване на изборен член на съвета. Шекерджиев и Димитрова бяха възстановени като съдии, считано от 1 юли. Това се приема и за начална дата на 7-дневния срок.

На 9 октомври Общото събрание ще е в спортна зала „София“ в Борисовата градина, когато ще се проведе изслушването на претендентите. На 16 октомври – за самото гласуване, то ще е в централното фоайе на Съдебната палата. При промяна в епидемиологичната обстановка има готовност и за провеждане на събранието онлайн, както вече на два пъти направиха прокурорите (като избираха приемници на Даниела Машева – мястото й зае Евгени Иванов и на Евгени Диков – на негово място бе избран Стефан Петров).

Вотът е на принципа един магистрат-един глас, като съдиите сами решават дали да гласуват електронно или с бюлетини. Урните за бюлетини ще са в Съдебната палата.

Номинации могат да правят всички съдии, като ги мотивират и приложат съгласието на кандидата. Срокът е до два месеца преди първата дата на събранието, т.е. до 9 август. А за избор се искат повече от половината от подадените действителни гласове. Ако резултатът не бъде постигнат, изборът продължава на следващия ден, тогава печелят получилите най-много гласове.

Във ВСС отдавна има и непопълнено място от парламентарната квота на Пламена Цветанова, която стана зам.-главен прокурор.

На снимката: Общото събрание на съдиите през 2017-а, когато избраха шестима в действащия ВСС.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.