Последни новини
Home / Законът / Панов и Чолаков насрочиха Общо събрание на съдиите за 9 и 16 октомври

Панов и Чолаков насрочиха Общо събрание на съдиите за 9 и 16 октомври

Defakto.bg

Председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов (на ВКС) и Георги Чолаков (на ВАС) насрочиха Общо събрание на съдиите на 9 и 16 октомври.

Общото събрание е за избор на двама нови членове на Съдийската колегия на ВСС от професионалната квота на мястото на напусналите Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Новите избраници ще довършат техния мандат в настоящия състав на съвета, който изтича през октомври 2022 година.

По правилата на ВСС Общото събрание се насрочва от двамата председатели в 7-дневен срок от предсрочното освобождаване на изборен член на съвета. Шекерджиев и Димитрова бяха възстановени като съдии, считано от 1 юли. Това се приема и за начална дата на 7-дневния срок.

На 9 октомври Общото събрание ще е в спортна зала „София“ в Борисовата градина, когато ще се проведе изслушването на претендентите. На 16 октомври – за самото гласуване, то ще е в централното фоайе на Съдебната палата. При промяна в епидемиологичната обстановка има готовност и за провеждане на събранието онлайн, както вече на два пъти направиха прокурорите (като избираха приемници на Даниела Машева – мястото й зае Евгени Иванов и на Евгени Диков – на негово място бе избран Стефан Петров).

Вотът е на принципа един магистрат-един глас, като съдиите сами решават дали да гласуват електронно или с бюлетини. Урните за бюлетини ще са в Съдебната палата.

Номинации могат да правят всички съдии, като ги мотивират и приложат съгласието на кандидата. Срокът е до два месеца преди първата дата на събранието, т.е. до 9 август. А за избор се искат повече от половината от подадените действителни гласове. Ако резултатът не бъде постигнат, изборът продължава на следващия ден, тогава печелят получилите най-много гласове.

Във ВСС отдавна има и непопълнено място от парламентарната квота на Пламена Цветанова, която стана зам.-главен прокурор.

На снимката: Общото събрание на съдиите през 2017-а, когато избраха шестима в действащия ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.