Последни новини
Home / Законът / Прокуратата: МВР е длъжно да уведомява за всичко обвинението. Рашков: Наредено й е да омаловажава действията на МВР

Прокуратата: МВР е длъжно да уведомява за всичко обвинението. Рашков: Наредено й е да омаловажава действията на МВР

Defakto.bg

Прокуратурата наблюдава 20 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес

В прокуратурите на територията на страната са образувани 171 преписки по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР данни за нарушение на политическите права на гражданите, съобщават от държавното обвинение.  Образувани са общо 20 досъдебни производства – за престъпленя срещу избирателните права в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.
От съобщението става ясно,че Върховна касационна прокуратура е извършила анализ на постъпващите в  сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство, който показал,  че през изминалата седмица е имало  случаи на забавяне от органите на МВР при сезиране и докладване на компетентните прокуратури сигнали за изборни престъпления.  „ Получени са множество докладни записки от МВР, които са непълни и не съдържат достатъчно данни относно твърдените обстоятелства, което налага възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори. Проблемите в координацията между ПРБ и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите„.  Прокуратурата отбелязва още и повтаряща се тендендеция за увеличаване на опитите за търговия с гласове в дните преди избориня ден.  В тази връзка, ПРБ очаква подобряване на координацията и взаимодействието с органите на МВР, както по места, така и на национално ниво, казват от обвинениеото. Отбелязана е „отлична координация и взаимодействие с ДАНС“, като се напомня, че  според НПК и ЗМВР, при констатиране на данни за извършено престъпление, органите на МВР са длъжни да уведомяват незабавно прокуратурата, която по Конституция единствена може да ангажира наказателна отговорност спрямо извършилите на престъпления.

Прокуратурата има желание да доминира в разследванията, а от бившия премиер Бойко Борисов са получили указания да омаловажават действията на полицията, това каза по-късно пред журналисти  министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Това се  разбирало от коментари на представители на прокуратурата по случаи за подготвено купуване на гласове, разкрити от МВР. „Не може главния прокурор да е подчинен на политически ръководител. Настоящият премиер не се намесва в работата на прокуратурата. С какво право бившия премиер (Бойко Борисов, б.р.) влияе„, попита Рашков.

Рашков подчерта, че по закон МВР има самостоятелни правомощия по разследванията и трябва да работи без натиск от прокуратурата. Според него и в Пловдив, и във Варна прокурори не правят нужното за да се стигне до повдигане на обвинения за изборни престъпления. Той каза също, че има и заплахи от прокуратурата към говорителите на областните дирекции да не разпространяват информация за работа по престъпления, свързани с търговията с гласове. Запитан само ГЕРБ ли купува гласове, Рашков каза: „Няма да отговора на този въпрос. Цитирах случаите, свързани с ГЕРБ, заради наглото поведение на Бойко Борисов, който нарече полицаите милиционери на техния празник“.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.