Последни новини
Home / Законът / Съдийската КАК остава без председател, засега

Съдийската КАК остава без председател, засега

Defakto.bg

Ключовата Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) към Съдийската колегия на ВСС остава без председател, засега.

Доскорошният председател Красимир Шекерджиев подаде оставка като член на ВСС и вече бе възстановен като наказателен съдия във Върховния касационен съд. С оставка напусна съвета и Боряна Димитрова, също член на КАК, и тя е възстановена като граждански съдия в ОС-Бургас.

Вероника Имова

След промяна в правилата за работата й от тази година съдийската КАК стана 13-членна, като в нея влизат осем кадровици, четирима действащи съдии, избрани от ВКС (по материи) и един действащ съдия, избран от ВАС. Промяната предвиди също председателят на КАК задължително да е член на Висшия съдебен съвет. В предните мандати на тази комисия тя се оглавяваше от някой от действащите съдии. А нейната работа предопределя кадруването на съдиите – КАК предлага атестациите на магистратите, произнася се по техните повишения, премествания, по обявяването на конкурсите и процедурите за избор на административни ръководители и заместници.

Измежду кадровиците, които останаха шестима, председателското място могат да заемат само двама – Вероника Имова или Драгомир Кояджиков, защото останалите вече оглавяват други комисии (дисциплинарна, етична, по натовареността, по управление на собствеността).

Драгомир Кояджиков

Миналия понеделник изборът бе отложен заради отсъствието на част от членовете на КАК.

Същото е станало и днес. Заради мнотого отсъстващи, основно в отпуск, утре няма да има и заседание на Съдийската колегия.

Имова бе първият председател на съдийката КАК след нейното създаване в мандата на предния ВСС. Тогава тя бе съдия от Върховния касационен съд и като таава участваше в комисията. В сегашния ВС влезе от парламентарната квота, бе номинирана от ГЕРБ. Кояджиков също е избраник от парламентарната квота на ВСС, номинираха го от БСП. Той бе съдия от Апелативния специализиран съд.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.