Последни новини
Home / Законът / Съдията на „Трайков-Прокопиев-Дянков“ е вторият кандидат за европейски делегиран прокурор

Съдията на „Трайков-Прокопиев-Дянков“ е вторият кандидат за европейски делегиран прокурор

Defakto.bg

Съдия Вилислава Ангелова от Специализирания съд е вторият кандидат за европейски делегиран прокурор, внесъл документи за участие в новата процедура. Тя е за шестима делегирани прокурори, които да попълнят квотата от 10 за България.

Ангелова е магистратът, който на първа инстанция чете: „Невинни!“ по гръмкото дело срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, бизнесмена-издател Иво Прокопиев и трима от инвестиционния посредник „Булброкърс“ за продажбата на минотариторния държавен дял в ЕВН през 2011 г. Миналия юли съдия Ангелова бе категорична – обвиненията са несъставомерни, щета не само няма, а държавният дял е продаден над пазарната му стойност. Втората инстанция потвърди това решение, а прокуратурата не протестира пред ВКС.

В мотивационното си писмо до Прокурорската колегия Ангелова е изтъкнала, че има дългогодишен опит в областта на наказателното право, придобити процесуални знания и практически умения, необходими за позицията на европейски делегиран прокурор. Това са служителите на Европейската прокуратура (EPPO), които работят на терен по европейските дела и защитават обвиненията пред националния съд.

Вилислава Ангелова пише още, че от 2012 г. е съдия в СНС, където гледа дела с висок обществен интерес срещу организирани престъпни групи, включително с трансгранична дейност, пране на пари, злоупотреби със средства от еврофондовете, убийства, грабежи, измами, изнудвания, неизгодни сделки, длъжностни престъпления и др. Подчертава, че в момента води дело за престъпления, свързани с еврофондовете. А през 2020 г. е приключила три дела за икономически престъпления, ощетили държавата за милиони, като е работила по тях с огромен интензитет, в бързи срокове и стигналите до ВКС нейни присъди са потвърдени.

Има и шестгодишен опит като прокурор, преди това и като следовател. „Умея да работя под изключително напрежение, в светлината на прожекторите и въпреки натиска на обществен и медиен интерес, да не се поддавам на влияние, без да изпитвам колебание, породено от интересите на силните на деня, като се ръководя само и единствено от правилата на Наказателния кодекс и наказателния процес“, завършва мотивационното писмо.

Вилислава Ангелова има 24 г. юридически стаж, 22 г. и 10 месеца от които в съдебната власт.

Първият кандидат, внесъл документи в новата надпревара, бе известният следовател Бойко Атанасов.

Срокът е до 16 юли.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.