Последни новини
Home / Законът / ВАС: Решението на кабинета за „черния“ списък по „Магнитски“ се спира с обжалването

ВАС: Решението на кабинета за „черния“ списък по „Магнитски“ се спира с обжалването

Defakto.bg

Правителството ще обжалва решението на съдебния състав

Исканията за спиране на конкретните „списъци“ са пренасочени към АССГ

Върховният административен съд (ВАС) постанови първи определения по седем от жалбите срещу „списъците“ у нас, свързани със санкциите на САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

Жалбите са за спиране на изпълнението на решенията, т.е. за действията на „черния списък“.

ВАС се е произнесъл по същество само по една от тях, на Александър Георгиев, оспорил решението на служебния кабинет от 4 юни т.г. за „предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица“.

В определението си върховните съдии Диана Гърбатова, Добринка Андреева, Владимир Първанов – докладчик,  заявяват, че самият факт на жалбата спира изпълнението на решението на МС, което представлява индивидуален администраттивен акт и органът не е допуснал неговото предварително изпълнение.

Министерски съвет в съобщение до медиите обяви, че  решението  е неоснователно и ще го обжалва пред Петчленен състав на ВАС.

Става дума за наложените от Министерството на финансите на САЩ санкции срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и на 64 свързани с тях фирми по „Магнитски“, обявени на 2 юни.

Всяка компания, която има транзакция със санкционираните лица или фирмиу рискува минимум глоба от 250 000 долара, разтълкуваха последиците именити юристи.

Служебният кабинет обяви решение за свеждане до минимум на рисковете за държавните и общинските предприятия, НАП изготви „списък“ на свързаните лица и фирми.

Заваляха и искове срещу тези действия.

Съобщението на ВАС от днес:

„Върховният административен съд излезе с определения по 7 от делата, образувани по жалби срещу решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерски съвет във връзка с действията, предприети на 2 юни от Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ по отношение на български лица. Делата са с № 6775, № 6769, № 6728, № 6764 и № 6768 – всички от 2021 г., образувани по жалби на юридически лица.

По шест от делата различни състави на ВАС са разделили производствата. В частта им, в която се иска отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на Република България, извършени в изпълнение на решението на Министерски съвет до датата на обжалването, делата се изпращат по подсъдност на Административен съд София – град.

Шестте състава на върховните съдии приемат, че съгласно изричната норма на чл. 132 ,ал.2 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) на ВАС като първа инстанция са подсъдни само дела по оспорване на изрично посочени административни актове, според техния издател и предмет на оспорването. Производствата по чл.250 АПК, каквито са исканията в жалбите в тази им част,  не попадат в нито една от визираните хипотези. С оглед на това  родово и местно компетентен да се произнесе по тях е Административен съд София – град. Съгласно разпоредбите на АПК първоинстанционният съд трябва да се произнесе незабавно по исканията за отмяна и спиране на действията на администрацията и ведомствата на Република България във връзка с решението на Министерски съвет.

В останалата им част жалбите ще бъдат разглеждани по същество от ВАС. Предстои да бъдат определени дати за провеждане на открити съдебни заседания.

Седмото определение e във връзка с дело № 6558 от 2021 г., образувано по жалба на физическо лице. По него върховните съдии оставят  без разглеждане искането за спиране предварителното изпълнение на решението на Министерски съвет. Причината е, че органът не е допуснал предварително изпълнение на процесното решение. Съставът е приел, че решението на МС представлява индивидуален административен акт и жалбата спира неговото изпълнение. В останалата му част делото ще бъде насрочено за разглеждане по същество в открито съдебно заседание.

Във ВАС днес са постъпили и нови четири жалби на физически лица, с което общият им брой до момента вече е 54.

Съгласно заповед на председателя на ВАС жалбите във връзка с решение№ 441 от 4 юни 2021 г. на Министерски съвет се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии“.

 

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.