Последни новини
Home / Законът / И административната прокуратура поиска КЕВР да промени правилата за определяне на цените на топлоенергията и тока

И административната прокуратура поиска КЕВР да промени правилата за определяне на цените на топлоенергията и тока

Defakto.bg

Върховната административна прокуратура (ВАП) на 28 юни т.г. e образувала преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщават оттам.

Прокуратурата мотивира решението си с медийни публикации, които „навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители. Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите„.

На 01.07.2021 г. с решения на КЕВР цените на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,40%, цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23%, завишена е и цената на природния газ за месеца.

ВАП ангажира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отговори в кратък срок – предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му, посочва ВАП.

На 28 юни т.г. Де факто публикува позицията на националния омбудсман Диана Ковачева до КЕВР по повод драстичното увеличение на  цeнитe нa тoплиннaтa eнepгия, в която тя поиска спешна промяна на Hapeдбa № 5 зa peгyлиpaнe нa цeнитe нa тoплиннaтa eнepгия. „Нeдoпycтимo  цeнитe нa тoплaтa вoдa и пapнoтo дa ce пpeвpъщaт в зaлoжниĸ нa пpoгнoзи, oтĸъcнaти oт peaлнocтитe нa пaзapa.“ , каза омбудсманът.  Категорична е, че  наред с oбeĸтивнитe фaĸтopи нa мeждyнapoднитe пaзapи, дeйcтвaщaтa Hapeдбa № 5 зa peгyлиpaнe нa цeнитe нa тoплиннaтa eнepгия cъздaвa пpeдпocтaвĸи зa дълбoĸo изĸpивявaнe нa цeнooбpaзyвaнeтo във вpeдa нa ĸpaйнитe пoтpeбитeли“, пoдчepтa Koвaчeвa.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.