Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Чакам сигнала на вътрешния министър за прокурори, които нарушават закона и етичните правила (обновена)

Янаки Стоилов: Чакам сигнала на вътрешния министър за прокурори, които нарушават закона и етичните правила (обновена)

Defakto.bg

Министърът на правосъдието призова прокуратурата и МВР да работят заедно по противодействие на изборните престъпления, въпреки противоречията си

Стоилов постави под въпрос  придобиването на българско гражданство срещу инвестиции

Разполагам с възможности по Конституция и закон да искам започване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Това обяви правосъдният министър Янаки Стоилов в отговор на журналистически въпроси днес.

Повод бе изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков вчера по БНР, че  обмисля да внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурори, които нарушават професионалните и етичните стандарти.  Министър Стоилов обясни, че, когато получи такъв сигнал, ще прецени неговата допустимост и съдържание и след това ще решава дали да го внесе във Висшия съдебен съвет, каквото правомощие има.

Рашков обяви, че се готви да внесе такъв сигнал след изборите. Стоилов  категорично отрече върху него да се оказва натиск във връзка с правомощията му, свързани с дисциплинарни производства срещу магистрати.

Основната ни задача в близките дни е организирането на честни избори, напомни Янаки Стоилов. А „нажежаването“ на отношенията между МВР и прокуратурата по повод акциитте срещу търговците на гласове коментира така: за мен противоречията идват и от двете страни и не би трябвало да се отразят на институционалните взаимооношения.

Той призова прокуратурата и МВР да работят заедно по противодействие на изборните престъпления, въпреки своите противоречия.

По друга „гореща“ тема  за разбоноя в СГС по спирането на вписванията на промени в управите на ключови държавни дружества и Българската банка за развитие, министърът каза: Изпращането на искане за тълкувателно решение до ВКС ще отнеме твърде дълго време, за мен по-важното е за това да си говорят  самите съдии в СГС и в Софийския апелативен съд. Защото вътрешното убеждение се формира според закона и фактите, но законът трябва да е един за всички.    

Ще се предлагат промени и за фонд „Затворно дело“, подлежи на преразглеждане практикатанаотдаване под наем на лавките в местата за лишаване от свобода.

Янаки Стоилов посочи и друга важна инициатива – за регламентиране на взаимоотношенията между Агенциятта по вписванията и „Информационно обслужване“, така че фирмата да не е едновременно и възложител на обществени поръчки, както и контролен орган по тяхното изпълнение. Това ще бъде утвърдено с негова заповед.

Правосъдният министър отчете също работата по 35 проекта за нормативни актови – законови и подзаконови. Посочи промените в наредбата за прилагане на Глава 5 на Закона за българското гражданство, даваща възможност документи за придобиване или освобождаване от гражданство да се подават директно от живеещитте в България.

Министър Стоилов постави под въпрос  придобиването на българско гражданство срещу инвестиции. Той обяви, че с екипа му са поискали информация от Агенцията за чуждестранни инвестиции информация какви и колко са тези инвестиции, дали  са реални и продължават ли да съществуват.

„Но вероятно трябва да се обсъди и радикално решение във време, когато всичко се купува и продава, дали такъв важен публичен институт като гражданството да подлежи на придобиване срещу определени инвестиционни намерения или ангажименти. Ние ще се опитаме да предложим решение на въпросите“, каза Янаки Стоилов.

Служебният правосъден министър припомни, че от 2019 година има постъпило възражение от Европейската комисия срещу практиката на т.нар. инвестиционно гражданство, която съществува в малко държави на Стария континент.

Снимка: Министерство на правосъдието

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.