Последни новини
Home / Законът / Гешев поиска имунитета на кандидат депутат от Бургас за търговия с гласове, ЦИК го даде (допълнена)

Гешев поиска имунитета на кандидат депутат от Бургас за търговия с гласове, ЦИК го даде (допълнена)

Defakto.bg

Главният прокурор е внесъл  искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц.Г.- кандидат за народен  представител на изборите за 46-ото Народно събрание.  Политическата принадлежност на кандидата не бе посочена, но по-късно стана ясно, че това е Цветелин Георгиев от „Изправи си. Мутри Вън“. От партията обявиха, че той е отстранен от листите и ще съдействат на разследването.

В края на деня Централната избирателна комисия даде разрешение за привличане на  Цветелин Георгиев Георгиев като обвиняем, регистриран като кандидат за народен представител от коалиция „ИМВ“ под № 4 от кандидатската листа в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.  Според  Изборния кодекс от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

В съобщението на прокуратурата се казва, че досъдебното производство е започнало  от ОДМВР-Бургас по реда на чл. 212 ал.2 от НПК и е под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП).

„В хода на разследването са извършени разпити на свидетели, в това число пред съдия, приобщени са веществени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на няколко адреса и са приложени относими документи.  Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл.219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение за извършено престъпление  по чл. 167, ал.2 от НК спрямо Ц.Г., който на 29.06.2021г. в с. Маринка, общ. Бургас дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция“, посочва държавното обвинение.

Наказанието в закона по чл. 167, ал.2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Неотдавна вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че в Бургас има образувани 9 досъдебни производства за купуване на гласове. “ Определени групи, включително представители на политически партии,  ще опитват да спечелят вот не по реда, който се предвижда в закона“, предупреди  Рашков.  При акцията на МВР, тръгнала на 1 юли бяха задържани 9 души, иззети са списъци на лица от различни населени места в Бургаска област, съдържащи лични данни, копия на интегрална бюлетина с обозначена преференция, копия на лични карти и други документи, свързани с изборния процес.

Чл. 167. НК .
(2) (Нова – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., доп. – ДВ, бр. 19 от 2014 г., в сила от 05.03.2014 г., изм. – ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция или да гласува на референдум по определен начин се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.