Последни новини
Home / Законът / Кандидатите за европейски делегирани прокурори станаха четирима, появи се и обвинител

Кандидатите за европейски делегирани прокурори станаха четирима, появи се и обвинител

Defakto.bg

Нови двама кандидати са подали документи в подбора за шест позиции за европейски делегиран прокурор в България. Както и предния път (когато само четирима от десетте подбрани бяха одобрени от Лаура Кьовеши и колегията на EPPO) подборът се извършва от Прокурорската колегия на ВСС.

В надпреварата вече са един следовател, двама съдии и един прокурор. Както Де факто писа, първите двама претенденти бяха столичният следовател Бойко Атанасов и Вилислава Ангелова от Специализирания съд.

Новите имена са на съдия Карамфила Тодорова от СГС и на прокурор Здравена Янева от РП-Пловдив.

Карамфила Тодорова

Карамфила Тодорова е съдия от СГС, командирована в Софийския апелативен съд (САС). Тя бе в състава на САС, върнал делото срещу Емилия Масларова на прокуратурата заради „абсурдно формулирани обвинения“, които попречили за постигане на осъдителни присъди. Масларова осъди България в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност.

Тодорова е и докладчик по делото срещу Огнян Донев в апелативния съд и остава несъгласно с мнозинството, потвърдило оправдателните присъди. Не беше съгласна обаче и с прокуратурата, тъй като смяташе, че извършени престъпения има, но не описания в обвинителния акт механизъм и за различни суми – сиреч че Донев и съпроцесникът му Борис Борисов е трябвало да бъдат осъдени за неща, които дори обвинението не твърди. Беше и съдия по „Софийски имоти“.

Започва кариерата си като младши прокурор в СРП през 2015 г., после е редови обвинител там. От 1998 г. е съдия – първо в СРС, после в СГС, от 2015 г. е командирована в САС.

В мотивационното си писмо до Прокурорската колегия заявява, че „като съдия по наказателни дела съм развълнувана да представя кандидатурата си за позицията „европейски делегиран прокурор“. Има увереност, че професионалният й опит отговаря на изискванията за успешно изпълняване на длъжността.

Изтъква, че за трите си години като прокурор е защитавала обвинения в съда. А в дългогодишния й опит на наказателен съдия „стоят многобройни дела със своите разнообразни и сложни правни въпроси, довели до развиване на специфични знания и умения. „Част от тези специфики са и въпросите за оценката на доказателствата и доказателствената обезпеченост на тезата на прокурора, така също и приложението на материалния закон“, пише Тодорова. Гледа на длъжността европейски делегиран прокурор като „вълнуващо предизвикателство за даване и на мой принос, с опит и знания, за постигане на целите и задачите на Европейската прокуратура в България“, завършва мотивацията.

Другата кандидатка е прокурор Здравена Янева от РП-Пловдив. Тя е обвинител от 2010 г. първо като младши прокурор в СРП, от 2013 г. е в Районна прокуратура-Пловдив.

В мотивационното си писмо сочи, че е ангажирана в разследване и наказателно преследване на престъпления от общ характер, предимно икономически – измами, документни измами, длъжностни присвоявания, злоупотреби с доверие, престъпления с международен елемент. Има „международен“ опит по молби за правна помощ, европейска заповед за арест, европейска заповед за разследване. И още – професионалното й развитие е преминало в „едни от най-големите и натоварени структури на ПРБ“, а последната й атестация е близка до „полен отличен“ – 99 от възможни 100 точки.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.