Последни новини
Home / Законът / Невероятно, но факт: Новото ръководство на ББР е вписано в Търговския регистър (допълнена)

Невероятно, но факт: Новото ръководство на ББР е вписано в Търговския регистър (допълнена)

Defakto.bg

И на Александровска болница – също

От днес държавната „Българска банка за развитие“ (ББР) е с вписан нов Надзорен съвет, а съставът на Управителния съвет е увеличен – както преди повече от месец бе поискал служебният министър на икономиката Кирил Петков, който е и принципал на трезора. Новината обяви самият Петков след заседанието на Министерския съвет.

Промените са налични и по партидата на ББР в Търговския регистър.

Както е известно, именно спряното вписване на „новите“ в управата на държавната банка от Софийския градски съд по жалби от „старите“ възпламени междуинстуционалния сюжет за спирането в охранителното производство. Освен за ББР, той бе в ход и за „Автомагистрали„, и за държавни болници, включително „Александровска“.  С днешна дата в Търговския регистър вече е и новият борд на Александровска болница.

За последните два случая вписването се случи, след като едни съдии от СГС обявяваха, че са длъжни да постановят спиране, стига да има жалба, за която те нямат право на каквато и да било преценка. А други магистрати определяха точно обратното – преценката за основателност трябва да прави заради сериозната правна репресия при едно спиране. Де факто упорито проследява сюжета, набъбнал от доказателства за неизгладимите противоречия между съдиите на първа инстанция, подклаждани и от нееднаквост на произнасянията „нагоре“. Изход – засега – не се очертава.

По казуса с Българската банка за развитие последното съдийско произнасяне е от 30 юни и то също е за спиране на вписването. За разликата от колежката си Мария Вранеску обаче съдия Валерия Братоева бе изложила обстойни аргументи. Тогава тя се бе произнесла по жалби на „бившите“ Велина Бурска и Николай Димитров.

А до вписването все пак се е стигнало, след като досегашните членове на надзора и управата са се отказали да обжалват за трети пореден път отстраняването си. Отказът им пък се е случил – по думите на министъра, след като той е дал да се разбере, че би последвал иск за нанесени вреди върху банката от принципала.

Така Надзорният съвет на ББР вече е в състав: Митко Симеонов, Велина Бурска, Стамен Янев, Валентин Михов,  Васил Щонов.  УС на банката е в състав Николай Димитров, Живко Тодоров, Панайот Филипов (стари членове) и Крум Георгиев, Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев.

Представители на ББР са Николай Димитров, Живко Тодоров, Панайот Филипов, Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев.

Петков вече има и първи данни за това, което новите надзорници са установили. А именно, че част от компенсациите и заплатите на членове на управителните органи на държавната банка и него самия са накарали „да ахне“. По думите на министъра е имало месеци, в които заплащането е стигало до 60 000 лв.

„ББР, от днешна дата, ще работи само и единствено за малки и средни предприятия със заеми под 5 000 000 лв. Пречките спряха. Отне ни тези 8 седмици, но вече е факт“, зарече се министърът, на когото му остават броени дни.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.