Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата „указа“ на три министерства да отстранят нередности на плажовете „Смокиня-Север“ и „Каваци-Юг“

Прокуратурата „указа“ на три министерства да отстранят нередности на плажовете „Смокиня-Север“ и „Каваци-Юг“

Defakto.bg

 

От пресцентъра на прокуратурата научаваме, че след като държавното обвинение се самосезирало от медиите за разораване на пясъчните ивици на плажовете  „Смокиня“ и „Каваци“, Върховна административан прокуратура  е ангажирала три министерства с отстраняване на нередностите.  С подробно и наукообразно съобщение Прокуратурата задължава   Министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и на туризма  да преустановят  нерегламентираното строителство на плажовете „Смокиня-Север“ и „Каваци-Юг“.

Информацията за предприетите действия, с които са ангажирани трите министерства, трябва да се обобщи в доклад и да се изпрати на Върховната административна прокуратура и Окръжната прокуратура  в Бургас до 23 юли тази година.

Още не сме  забелязали  обаче прокуратурата  мащабно да се  самосезира с  изнасяните от правителството данни за милиради левове, отпускани без обществени поръчки и съмнителни договори, засега на  стойност само над 9 млрд. лв.  Но отбелязваме завидна активност по възлагане на задачи на отделни министерства и министри.  Няма лошо, в гъмжилото от наследени  корупционни проблеми,  мерки трябва да се вземат поголовно на всички нива.  Но не е добре,  ако дейността на прокуратурата е  „на парче“ и пропуска  всеобхватната безстопанственост, при която нашите пари са потъвали в   „наши“ фирми.

 

Цялото съобщение:

Чрез Върховна административна прокуратура (ВАП), Окръжна прокуратура – Бургас сезира Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на туризма (МТ) да предприемат необходимите действия във връзка с констатираното нерегламентирано строителство на плажовете „Смокиня-Север“ и „Каваци-Юг“.

На 12.04.2021 г. Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след публикации в медиите, касаещи разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“, общ. Созопол. По реда на надзора за законност бяха възложени проверки на компетентните органи да предприемат контролиращи мерки за спазване на ЗУЧК, ЗБР, ЗООС, ЗЗТ, ЗУТ и съответните подзаконови нормативни актове, както и във връзка с нуждата от предотвратяването на нарушения и опазване на обектите за защита, предмет на опазване на защитените територии. По време на проверките бяха констатирани административни нарушение, наложени бяха санкции и бе образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.278в от НК.

Въз основа на констатациите и след задълбочен анализ на получените до момента от компетентните контролни органи данни и на основание чл. 145, ал.3 т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Окръжна прокуратура – Бургас чрез ВАП, сезира МРРБ да прецизира законоустановени действия по реда на ЗУТ във връзка с констатираните и извършени нерегламентирани строителни дейности на територията на плажната ивица на морски плаж „Смокиня –север“ и „Каваци-юг“. Следва МРРБ да предприеме незабавни действия по чл.57а ЗУТ по премахването на преместваеми обекти, реализирани по издадени Разрешения за поставянето на преместваеми обекти, невлезли в законна сила. МРРБ трябва да прецени взети ли са всички адекватни мерки, относими към изпълнение на задълженията, произтичащи от законовата регламентация, касаеща преместваемите обекти по реда на  чл.56 и чл.57а ЗУТ, както и Наредбата на община Созопол по чл.56, ал.2 ЗУТ. Компетентността на длъжностни лица от общинската администрация произтича от чл.56, ал.2, чл.57а, ал.2 и чл.223, ал.2 от ЗУТ. Трябва да се прецени спазени ли са нормите на ЗУТ и Наредба № 6/24.02.2014 г. за присъединяване на производители и клиенти на електрическа енергия към преносната или към разпределителните електрически мрежи, касаещи преместваемите обекти на територията на морски плаж „Смокиня“, попадащ под юрисдикцията на община Созопол.

Прокуратурата сезира МОСВ, съобразно правомощията си, да прецизира законосъобразността на извършваните дейности на територията на  плажната ивица на морски плаж „Смокиня-север “ и „Каваци-юг“ в гр. Созопол. В случая, при посочените  констатирани нарушения, следва срочно произнасяне от страна на МОСВ за наличието на хипотезите на Глава шеста от ЗЗТ – чл.78 и 79 и 81, както и по чл.155, ал.2 ЗООС – налични основания за даване на предписание за преустановяване на конкретни дейности застрашаващи или увреждащи  територията на морските плажове „Смокиня-север “ и „Каваци-юг“, попадащи в границите на защитена зона. При констатирани нарушения от страна на РИОСВ да се прецизира незабавно налагането на ПАМ по чл.60 АПК.

Окръжна прокуратура – Бургас, чрез ВАП, сезира Министерство на туризма да прецизира одобряването на нова схема, по реда на чл.13, ал.3 ЗУЧК за поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове – „Смокиня -север “ и „Каваци-юг“ , в т.ч. ползваната допълнителна търговска площ по чл.10, ал.8 ЗУЧК. МТ следва да съобрази с регламента на ЗТ, дефиниран особено в параграф 33 и сл.от ДР на ЗТ във връзка с евентуалното одобряване на новата схема. Министерството на туризма следва да проследи как се спазват договорите за концесия на морските плажове „Смокиня-север “ и „Каваци-юг“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.