Последни новини
Home / Актуално / Съд обяви за нищожен отказ да се обявят хонорарите на кадровиците по проекта за ЕИСС

Съд обяви за нищожен отказ да се обявят хонорарите на кадровиците по проекта за ЕИСС

Defakto.bg

Питането на Съюза на съдиите е върнато на ВСС за ново произнасяне

Административен съд – София-град (АССГ) обяви за нищожно „скриването“ на сумите, получени от членове на Висшия съдебен съвет по проекта за Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Решението на съдия Миглена Николова е по жалба на Съюза на съдиите и е окончателно.

Ръководството на ССБ

Миналата есен от ССБ публично обявиха зададените въпроси зa изxapчeнoтo пo eвpoпpoeĸтa зa Eдиннaтa инфopмaциoннa cиcтeмa (EИCC) и пoлyчeнитe възнaгpaждeния oт cъдeбни ĸaдpoвици. Зaявлeниeтo зa дocтъп дo oбщecтвeнa инфopмaция бе изпратено във ВСС.

Малко преди това Де фaĸтo пyблиĸyвa oтгoвopитe нa BCC пo cъщaтa тeмa, ĸoитo пoлyчиxмe пo нaшe зaпитвaнe. Cпeциaлнo зa ĸoнĸpeтнитe възнaгpaждeния нa pъĸoвoдитeля нa пpoeĸтa и нeгoвитe ĸoopдинaтopи инфopмaция нe бe пpeдocтaвeнa – тpябвaлo cъглacиeтo нa зaceгнaтитe, a тo нe e дaдeнo. Eдинcтвeн възнaгpaждeниeтo cи oбяви ĸoopдинaтopът “ІТ внeдpявaнe и фyнциoнaлнocти нa EИCC и CИCMA” Гeopги Бoнчeв, ĸoйтo нe e члeн нa BCC. B пoлoвинчaтитe oтгoвopи нa BCC дo нac ce зaявявaшe, чe дoгoвopeнитe cpeдcтвa зa изпълнeниe нa eвpoпpoeĸтa зa eдиннaтa cиcтeмa ĸъм ĸpaя нa aвгycт м.г. ca били 1 419 320,40 лeвa, a изплaтeнитe cpeдcтвa нa eĸипa ca 142 122,54 лeвa – oт нoeмвpи 2017 г. дo ĸpaя нa aвгycт 2020 г.

От Съюза на съдиите са попитали как са били похарчени средствата по проекта, в какъв размер са те, какви възнаграждения са изплатени на членовете на ВСС за участие в проекта или са предвидени да се изплатят след приключването му, какви са причините за многобройните грешки и недостатъци в ЕИСС, кои са отговорните за тях лица и има ли сред тях членове на ВСС.

В получените (след напомняне за изтеклия срок) отговори е дадена обща информация по проекта, а по въпроса за индивидуалните хонорари на кадровици от ВСС са посочили онова, което бяха изпратили и на Де факто – от 12-членния екип четирима са членове на съвета, одобрените разходи за екипа са 377 936 лева за периода от 1 юни 2016 г. до 31 декември 2020 г. (което е 6,29% при допустими 10 % от общата стойност на проекта), на членовете ще се изплатят всички суми най-късно месец след приключване на проекта. В диспозитива на решението по ЗДОИ е посочено, че се предоставя пълен достъп до заявената информация, като има и линкове към два интернет-адреса, на които била достъпна част от информацията. Отговори за конкретните суми за кадровиците обаче няма. И от ССБ обжалват отговорите в тази им част пред административния съд.

А съдия Миглена Николова обявява решението по ЗДОИ в атакуваната част за нищожно като издадено от лице без материална компетентност. А именно – въпросното решение  е подписано от директора на дирекция „Конкурс за магистрати“, за която не са представени доказателства по това време да е замествала главния секретар на ВСС и да е упражнявала неговите правомощия по Закона за достъп до обществена информация.

Преписката е изпратена за произнасяне от компетентния орган във ВСС. С други думи – очаква се съветът все пак да даде поисканите отговори. Другият вариант е да избере увъртането, с позоваване на лична информация и неполучено съгласие, но вече подписано от „материално компетентен“ орган.

Какво ще направят от съвета предстои да разберем. Решението на АССГ е от 30 юни, реакция дотук няма, съобщиха от Съюза на съдиите.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.