Последни новини
Home / Законът / Без дебат, мнозинството във ВСС: Статутът на Бюрото по защита към главния прокурор не е противоконституционен

Без дебат, мнозинството във ВСС: Статутът на Бюрото по защита към главния прокурор не е противоконституционен

Defakto.bg

С 11 на 2 гласа мнозинството в Пленума на ВСС не видя противоконституционност в настоящия статут на Бюрото по защита към главния прокурор. Това становище на кадровиците се изпраща в Конституционния съд по дело №5 от 2021 година.

Гласуването бе безмълвно, дебат нямаше.

Делото бе образувано по искане на Румен Радев. Президентът оспори пред КС възлагането на главния прокурор на ĸoнтpoла над дeйнocттa на Бюрото по защита и разширените правомощия на Бюрото, сред които и полицейски функции. Това надxвъpля ĸoнcтитyциoннo peглaмeнтиpaнитe пpaвoмoщия нa пpoĸypaтypaтa и в чacтнocт – нa глaвния пpoĸypop и влиза в противоречие с принципите на разделение на властите, на пpaвoвaтa дъpжaвa и на нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa влacт, твърди държавният глава.

Съгласие с тази теза заявиха в становища до КС авторитетни правници, сред които и проф.Васил Мръчков, а Висшият адвокатски съвет обяви, че с прехвърлянето на Бюрото  под опеката на главния е създаден един паравоенен орган под личния му контрол и ръководство.

А служители на Бюрото по защита безспорно впечатляваха с участията си в гръмки акции, включително и в сградата на Президентството преди една година. До днес не е ясно „застрашени“ магистрати ли са охранявали там, „действия по разследването“ ли са обезпечевали и кого от кого са пазили?

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.