Последни новини
Home / Законът / Без дебат, мнозинството във ВСС: Статутът на Бюрото по защита към главния прокурор не е противоконституционен

Без дебат, мнозинството във ВСС: Статутът на Бюрото по защита към главния прокурор не е противоконституционен

Defakto.bg

С 11 на 2 гласа мнозинството в Пленума на ВСС не видя противоконституционност в настоящия статут на Бюрото по защита към главния прокурор. Това становище на кадровиците се изпраща в Конституционния съд по дело №5 от 2021 година.

Гласуването бе безмълвно, дебат нямаше.

Делото бе образувано по искане на Румен Радев. Президентът оспори пред КС възлагането на главния прокурор на ĸoнтpoла над дeйнocттa на Бюрото по защита и разширените правомощия на Бюрото, сред които и полицейски функции. Това надxвъpля ĸoнcтитyциoннo peглaмeнтиpaнитe пpaвoмoщия нa пpoĸypaтypaтa и в чacтнocт – нa глaвния пpoĸypop и влиза в противоречие с принципите на разделение на властите, на пpaвoвaтa дъpжaвa и на нeзaвиcимocт нa cъдeбнaтa влacт, твърди държавният глава.

Съгласие с тази теза заявиха в становища до КС авторитетни правници, сред които и проф.Васил Мръчков, а Висшият адвокатски съвет обяви, че с прехвърлянето на Бюрото  под опеката на главния е създаден един паравоенен орган под личния му контрол и ръководство.

А служители на Бюрото по защита безспорно впечатляваха с участията си в гръмки акции, включително и в сградата на Президентството преди една година. До днес не е ясно „застрашени“ магистрати ли са охранявали там, „действия по разследването“ ли са обезпечевали и кого от кого са пазили?

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.