Последни новини
Home / Законът / ВСС препоръчва две алтернативи за електронното призоваване и връчване на книжа, засега

ВСС препоръчва две алтернативи за електронното призоваване и връчване на книжа, засега

Defakto.bg

Пореден “луфт” в стартиралото на 1 юли електронно правосъдие се открои днес.

Става дума за електронното връчване и призоваване по дела най-вече на банки, застрахователи, нотариуси, частни изпълнители, битови монополисти, за които не бяха предвидени отлагателни клаузи.

Така ГПК вече предвижда връчването при тях да се извършва чрез единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) или чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща по чл. 38, ал. 2 ГПК.

Да, но в ЕПЕП (изработен по европроект, страна по който бе ВСС) тепърва ще се надгражда функционалност за електронно призоваване с “времеви печат”, който да удостоверява часа и датата на връчването.

За това, до надграждането на ЕПЕП кадровиците призовават да се посочват елетронните адреси по чл. 38, ал.2 ГПК или да се ползва вече изградената система за сигурно електронно връчване на Държавна агенция “Електронно управление”.

За адвокатите, както и “обикновените” страни по дела проблеми с връчването на обикновени електронни пощи няма.

Съобщението на ВСС:

“Пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение на интернет страницата на ВСС да се публикува съобщение, с което се указва, че „за времето до надграждането на Електронния портал за електронно правосъдие и системата за електронно призоваване, ВСС препоръчва на посочените в разпоредбата на чл. 50, ал. 5 от ГПК и чл. 52, ал. 2 от ТПК правни субекти с цел прилагане на измененията в ГПК (ДВ, бр. 110 от 2020 г., в сила от 30.06.2021 г.) да посочат на съдилищата в оптимално кратък срок, свой електронен адрес по чл. 38, ал. 2 от ГПК, чрез които трябва да се извършва предписаното от закона задължително връчване на адресирани до тях съобщения и съдебни книжа, или да се регистрират и ползват услугите на системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Достъпът на гражданите до Единната информационна система на съдилищата се осигурява чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), който предоставя достъп на участниците в съдебните дела до електронните папки на делата, електронното призоваване и други нови съществени функционалности, които предстои да бъдат изградени. Създадената Система за електронно призоваване е интегрирана с ЕПЕП – базата данни за делата, страните, адвокатите по делата, налични в него. Предвид това е належащо изграждане и усъвършенстване на Системата с цел тя да отговаря на изискванията на Регламент (ЕС) № 910/2014 г. на Европейския парламент и Съвета от 2014 г., относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар, уреждащ електронното връчване на документи. Необходимо е да бъдат променени начините на връчване и съхраняване на отчета от него, така че да се използва време на връчване от услугата за точно време (timestamp service), от съответен регистриран доставчик на удостоверителни услуги, да се разшири технологичната обезпеченост за гарантиране ползването на системата от по-голям брой потребители и други”.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.