Последни новини
Home / Законът / Зам.правосъдният министър Мария Павлова инспектира подготовката за вота в затвори и арести

Зам.правосъдният министър Мария Павлова инспектира подготовката за вота в затвори и арести

Defakto.bg

 Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова посети Софийския затвор, арестите на бул. „Г. М. Димитров“, на ул. “М-р Г. Векилски”, както и затворите и арестите в Плевен и във Враца. Целта на работните посещения бяха срещи с ръководствата на пенитенциарните заведения във връзка с подготовката на изборите на 11 юли т.г. Това съобщиха от МП.

В местата за лишаване от свобода имат право да гласуват обвиняеми и подсъдими с мярка за неотклонение „задържане под стража“ (става дума за онези, които са в килиите, без влезли в сила ефективни присъди). В затворите и арестите се формират секции по правилата на Изборния кодекс, при наличието на не по-малко от десет избиратели. В София традиционно се разкриват най-много секции – 3 на брой. Към момента само в ареста на „Г.М. Димитров“ имащите право на глас са около 200, във Враца – около 50, в Плевен – около 30.

На място заместник-министър Павлова е инспектирала помещенията, в които ще се гласува, както и обособените „тъмни стаи“. Докладвани са и били изготвените планове за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване на задържаните лица в деня на изборите.

Ресорният заместник-министър е констатирала, че организацията на изборите в местата за лишаване от свобода е уредена, съгласно решението от 30 май т.г. на Централната избирателна комисия за съставяне, обявяване, поправка, отпечатване и публикуване на избирателните списъци за изборите за народни представители на 11 юли. Спазват се указанията и разпорежданията, издадени от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с оглед обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите. Получила е уверения и че ще бъдат спазени всички актуални противоепидемични мерки.

Гласуването в затвори и арести обичайно минава без произшествия, затова пък – особено сега – са много любопитни резултатите от този вот.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.