Последни новини
Home / Законът / Зам.правосъдният министър Мария Павлова инспектира подготовката за вота в затвори и арести

Зам.правосъдният министър Мария Павлова инспектира подготовката за вота в затвори и арести

Defakto.bg

 Заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова посети Софийския затвор, арестите на бул. „Г. М. Димитров“, на ул. “М-р Г. Векилски”, както и затворите и арестите в Плевен и във Враца. Целта на работните посещения бяха срещи с ръководствата на пенитенциарните заведения във връзка с подготовката на изборите на 11 юли т.г. Това съобщиха от МП.

В местата за лишаване от свобода имат право да гласуват обвиняеми и подсъдими с мярка за неотклонение „задържане под стража“ (става дума за онези, които са в килиите, без влезли в сила ефективни присъди). В затворите и арестите се формират секции по правилата на Изборния кодекс, при наличието на не по-малко от десет избиратели. В София традиционно се разкриват най-много секции – 3 на брой. Към момента само в ареста на „Г.М. Димитров“ имащите право на глас са около 200, във Враца – около 50, в Плевен – около 30.

На място заместник-министър Павлова е инспектирала помещенията, в които ще се гласува, както и обособените „тъмни стаи“. Докладвани са и били изготвените планове за вътрешна организация, осигуряващи строги правила за придвижване на задържаните лица в деня на изборите.

Ресорният заместник-министър е констатирала, че организацията на изборите в местата за лишаване от свобода е уредена, съгласно решението от 30 май т.г. на Централната избирателна комисия за съставяне, обявяване, поправка, отпечатване и публикуване на избирателните списъци за изборите за народни представители на 11 юли. Спазват се указанията и разпорежданията, издадени от главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, с оглед обезпечаване реда и сигурността в затворите и арестите. Получила е уверения и че ще бъдат спазени всички актуални противоепидемични мерки.

Гласуването в затвори и арести обичайно минава без произшествия, затова пък – особено сега – са много любопитни резултатите от този вот.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.