Последни новини
Home / Законът / Осъдиха разпоредител на воден атракцион, причинил смърт по непредпазливост на 18-годишно момче

Осъдиха разпоредител на воден атракцион, причинил смърт по непредпазливост на 18-годишно момче

Defakto.bg

Бургаският окръжен съд произнесе осъдителна присъда на разпоредител във воден атракцион (Г.К. ) в  Приморско, причинил по непредпазливост  смъртта на 18-годишно момче. Наложеното наказание е 2 години „лишаване от свобода“, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от 4 години. Прокуратурата квалифицира престъплението извършено на 8 август 2019 г. по чл. 123, ал. 1, предл. 2 от НК.  „Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години„, гласи текстът.

По време на разследването е установено, че подсъдимият е нарушил Наредбата за условията и реда за устройство, безопасността и техническите изисквания към съоръженията, поставяни в увеселителни обекти и Правилникът за ежедневна работа на разпоредители, предоставяйки възможност на посетител да се спусне по пързалката „Голямото цунами“, без да се увери, че пострадалото момче е напуснало пързалката и е в безопасност. Констатирано е също така, че разпоредителят в атракциона не е забранил на пострадалия и спусналото се след него момче да преминат през пързалката в неправилно положение – легнали по корем и с главите напред. В резултат от тези нарушения, в средата на пързалката настъпил удар в областта на главите на двете момчета, от който последвала тежка черепно-мозъчна травма на пострадалия, довела до неговата смърт.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.