Последни новини
Home / Законът / Съдебната власт да плаща от бюджета си осъжданията в Страсбург заради магистрати

Съдебната власт да плаща от бюджета си осъжданията в Страсбург заради магистрати

Defakto.bg

При повтарящи се нарушения това да се отразява на аттестацията на конкретните магистрати

С обявяването на сериозна идея кой да плаща за осъжданията на България в Евросъда по човешките права започна днешният Пленум на ВСС. Изрече я правосъдният министър Янаки Стоилов, който по закон председателства тези заседания.

Стоилов каза:

„По повод решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург вчера няколко от министрите поставиха въпроса защо правителството трябва да отделя средства за заплащане, като в повечето случаи произнасянията на ЕСПЧ са по решения на органи като прокуратура и съдилища? Вероятно такива средства ще бъдат в бъдеще за сметка на бюджета на съдебната власт. Според мен, когато става дума за повтарящи се решения, това трябва да се отчита при атестирането на съответните магистрати“.

Това очевидно означава, че се обсъждат варианти, включително за бюджета.

Вчера служебният кабинет прие Осми годишен доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България за 2020 г.

Темите на доклада са обособени в три части. В първата част е представена актуална информация за броя на осъдителните решения за изминалата година, броя на висящите жалби пред ЕСПЧ, както и, в резюме, някои решения на ЕСПЧ срещу България, постановени през годината.

Втората част съдържа информация за решенията на ЕСПЧ срещу България във фазата на изпълнение, като се посочва, че страната ни е приключила изпълнението по 56 решения на Съда.

Третата част засяга основни проблеми, произтичащи от решенията на Съда и мерките, който законодателната, изпълнителната и съдебната власт следва да предприемат за успешното изпълнение на решенията и предотвратяване на бъдещи нарушения на Конвенцията и осъдителни решения срещу България.

Отделно МС одобри изплащането на обезщетение след споразумение по казус с томила се 24 г.реститузия на имот, който е бил земедселска земя, но впоследстние е влязъл в границите на град Смолян. Както и едностранни декларации по 12 жалби затворници за лоши условия в килиите.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.