Последни новини
Home / Законът / Международна измама за 140 000 евро, извършена от образован българин, влиза в СГС

Международна измама за 140 000 евро, извършена от образован българин, влиза в СГС

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за финансова афера  – теглене от каса на сума в особено големи размери от банкова сметка, която е придобита чрез измама на служител на фирма по телефона и с електронни съобщения – престъпление по чл. 253, ал. 5, вр. ал. 1 вр чл. 20, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Случаят тръгва на 14 юли 2015 г. в испанската столица Мадрид, когато секретарката на фирма „K.S.S.E.“ получила телефонно обаждане от човек с инициали Р.В., представил се за техен контрагент от Дания. Той поискал обичайни справки и изпратил електронна комуникация с изпълнителния директор на фирмата.

Т.нар.  „представител“ поискал от секретарката по указания на изпълнителния директор спешно да преведе сумата от 140 000 евро по сметка на фирма „Л.“ ЕООД“, София. Обяснил, че сумата е за глоба, която трябвало да се плати в началото на годината.

Секретарката приела за чиста монета казаното,  свързала се с банката и наредила поискания паричен превод. По-късно докладвала за случая и се установило, че всички обаждания и съответната кореспонденция са измама и директорът на фирмата не е нареждал подобно плащане.  На 15 юли 2015 г. търговският директор подал жалба за измама в полицейския корпус Саламанка-Мадрид. Търсено е и съдействие от посолството на Дания в София.

Фирма „Л.“ЕООД със седалище в София се управлява и представлява от А. М., осъждан 9 пъти за престъпления срещу собствеността, казва СГП.

На 14 юли 2015 г. сумата от 140 000 евро постъпила по сметката на фирма „Л.“ЕООД. Наредена била чрез електронно банкиране в полза на „А.Г.К.“ЕООД“ с посочено основание – плащане по фактури, които не са били издавани.  Фирмата притежавала сметка в „Р.Б.“ЕАД и се представлявала от П.Д. ( тя е починала през 2021 г.), известна с финансови и данъчни измами.

Обвиняемият П.К. на 51 г. разбрал за получените чрез измама пари по сметката на „А. Г. К.“ЕООД и решил да ги изтегли за себе си, възползвайки се от близките си отношения с пълномощничката. Сумата в размер на общо 271 120 лв. били изтеглени от П.Д. на 15 юли 2015 г., заедно с обвиняемия, като последният прибрал сумата в себе си.

Средствата, предмет на прането на пари, са в особено големи размери, като случаят е особено тежък, защото е извършена международна измама, сочат от Софийската градска прокуратура.

Разпитани са свидетели, направени са експертизи, разпознавания, справки, изпълнение по МПП.

Обвиняемият е с чисто съдебно минало, висше образование, женен.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътува …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.