Последни новини
Home / Законът / Финасовият министър сезира прокуратурата за милиарди, раздадени от АПИ на „зелено“ и без общестени поръчки

Финасовият министър сезира прокуратурата за милиарди, раздадени от АПИ на „зелено“ и без общестени поръчки

Defakto.bg

Служебният министър на финансите Асен Василев обвини в престъпление Агенция „Пътна инфраструктура“, която е възложила договори, многократно надвишаващи бюджета ѝ. Това стана ясно по време на втория обществен съвет в министерството, където Василев представи разходите на държавата.  Минстърът заяви, че ще сезира  прокуратурата с новата  информация, постъпила във Министерството на финансите.

В периода 2019 г. – април 2021 г. държавата е сключила договори за 31.4 млрд.лв., възложени от разпоредители с обществен ресурс. От посочената сума публичните предприятия са получили 19.299 млрд. лв., а разпоредителите с държавен бюджет – 12.111 млрд. лв.

През обществени поръчки с повече от един участник са изхарчени 18. 976 млрд. лв., през обществени поръчки с един участник – 3.997 млрд. лв., а без обществени поръчки (т нар. In- house) – 8.438 млрд. лв.

Харчим огромни средства без достатъчна прозрачност – тази информация до вчера я нямаше и Министерството на финансите”, каза Асен Василев.

Министър Василев даде пример с парите за текущи ремонти:

„2019-а за текущи ремонти са похарчени 416 млн., 2020-а – 800 млн., а за първите четири месеца на 2021-а са поети общо ангажименти за 2,9 млрд. На строителите, разбира се, не е казано, че тези пари ги няма. Това е престъпление“. Василев посочи и случаи, в които АПИ е задължавала МС да осигури пари по възложени вече договори на  „зелено“, като е задължавала министрите да  издадат  ПМС.

Това не е просто липса на контрол, това е престъпление. Вече сме говорили с регионалното министерство информацията да бъде предадена на прокуратурата.Това е и  дълбоко неморално, и  към изпълнителите на тези поръчки, и към всички други, които чакат за държавен ресурс, за да може той да се похарчи за нещо смислено“, каза още Василев.

Той даде примери и с други държавни структури за вътрешно възлагане.  Държавната консолидационна компания дала 754 млн. лв. на държавното дружество „Монтажи“, което пък след това е разпределило почти цялата сума на три фирми „Ковел про“ ЕООД (367 млн. лв.), „Планекс-ГЕС“ ДЗЗД (228 млн. лв.) и „Абак ДС“ ЕООД (125 млн. лв.)

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ с вътрешно възлагане е дало 435 млн. лв. на държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ (ТСВ ЕАД). То от своя страна предоставя 393 млн. лв. на „ЕС Билд“ ДЗЗД, които правят удълбаването на пристанището на Варна към порта на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган

Според изнесените от финансовия министър данни Национална компания „Железопътна инфраструктура“, „Булгартрансгаз“ и ЕСО за разпределили милиардите чрез обществени поръчки, в които са участвали повече от един участник. Но и при тях се наблюдава концентрация на средствата в определени фирми.

За  илюстрация на проблема, Асен Василев каза, че всяко едно златно кюлче, използвано за символ в презентацията, е колкото стойността на една детска болница

Въпросът с парите на АПИ, Автомагистрали и Булгартранс газ е много  по сериозен,  защото при  проверка на свързани лица, ще се види, че в определени фирми се концентрират средства от различин министерства, бе изяснено по  време на дебата.

Преди седмица Василев представи разходната част от бюджета и обяви, че около 1,5 млрд. лева от бюджета могат да бъдат пренасочени, което ще бъде фокусът на подготвяната актуализация.

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.