Последни новини
Home / Законът / На среща с деканите на ЮФ: Нова наредба за обучението по „Право“, общ държавен изпит, въвеждане и на степен „бакалавър“

На среща с деканите на ЮФ: Нова наредба за обучението по „Право“, общ държавен изпит, въвеждане и на степен „бакалавър“

Defakto.bg

МП пусна за обществено обсъждане промени в наредба, уреждащи Единния регистър на вещите лица

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и представителите на юридическите факултети в България действието на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „Юрист“. Това съобщиха от МП.

Акцентите са няколко. А именно:

  • „Целта на срещата е да поставим въпроса за нормативната уредба за обучението по специалност „Право“, заявява Стоилов пред  представителите на академичната общност. Досега промените в Наредбата са били фрагментарни и не са засягали комплекса от съществени въпроси.

Главното за мен е, че в обозрима перспектива трябва да се изработи нова наредба“, смята министърът. Но такава задача не може да се изпълни за краткия мандат на служебното правителство и целта му е дискусията по темата да подготви основа за решение.

  • На срещата правосъдният министър обсъди идеята за въвеждане на общи изисквания за приема на студенти в специалност „Право“: „Необходимо ли е да се уеднаквят изискванията, така че студентите да бъдат национално класирани?“.
  • Проф. Стоилов постави на дискусия също необходимостта от общ държавен изпит, както и въвеждането на четири стълба в юридическото образование чрез промяна на учебните програми. „Ние трябва да помислим как по-добре да съчетаем теорията и практиката. Образованието да заложи на трайното“, допълни той.
  • Министърът постави на обсъждане и въпроса дали да има степен „бакалавър“ в юридическото образование: „Магистри да бъдат тези, които упражняват класическите юридически професии“.

Реакциите

Деканът на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев заяви, че академичната среда, заедно с министерството, трябва да решат дали ще се върви в посока изработване на изцяло нова наредба или осъвременяване на настоящата. Проф. Вълчев направи предложение да се мисли за регулиране на броя на часовете в различните курсове. „Голям проблем са и учебните практики. Те формално се водят, но трябва да се направи по-значима промяна“, допълни още той.

Проф. Георги Митов, декан на ЮФ на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, също обърна внимание върху изготвянето на програмата за обучение и правилното разпределение на хорариума и изучаването на различни специалности, както и принципа за избор на задължително избираеми дисциплини: „Наблюдава се неприятно развитие – обикновено студентите избират тези дисциплини, които се взимат най-лесно“.

Деканът на ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Даниела Дончева акцентира върху необходимостта от изработване на стабилни правила за прием в юридическите специалности. Според нея въвеждането на прекалено много изпити обезсмисля ролята на висшите учебни заведения и изказа мнение, че изпитът за правоспособност трябва да отпадне. „Трябва да даваме многостепенно образование, а оттам нататък конкуренцията да осигурява най-добрия подбор“.

На срещата беше повдигнат и въпросът за промяна на начина на изучаване на правото на ЕС.

Деканът на ЮФ на УНСС Захари Торманов призова за противопоставяне на тенденцията на неглижиране на правото. Той се изказа в подкрепа на въвеждането на степени в юридическото образование: „Можем да мислим за бакалавърска степен с ограничена правоспособност“.

На финала, министърът на правосъдието обърна внимание на необходимостта от контрол на качеството на юридическото образование чрез приемане на еднакви критерии към завършващите своето обучение студенти. Достатъчно време преди края на следващата учебна година трябва да се определи по какъв начин ще се осъществява приемът на студенти в юридическите факултети.

Заради пандемията, за учебната 2020/2021 г. за специалността „Право“ се кандидатстваше с оценките от матурата по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

Освен това в края на май миналата година МС отмени новите правила, премахващи задочното обучение по „Право“, приети през 2017 г., чието влизане в сила многократно бе отлагано. Отмяната бе в отговор на решение на Комисията за защита от дискриминация, която ги обяви за създаващи неравностойно третиране по признаците „увреждане“, „лично положение“, „имуществено състояние“ и „възраст“.

Промени в наредбата за вещите лица

Днес Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, който урежда начина на ползване на Информационната система и данните, които се въвеждат в нея.

Става дума за  „Единен регистър на вещите лица“, администриран от МП.

Новата Информационна система бе регламентирана чрез влезлите в сила изменения на Закона за съдебната власт през октомври м.г. В интерпретацията на бившия правосъден министър Данаил Кирилов обаче единният регистър трябваше да дава и „рейтинг“ на вещите лица. В отговор на което известният адвокат Даниела Доковска в остър коментар предупреди за последиците, ако независимите експертизи бъдат оценявани от пристрастните страни по делото като разследващите и държавното обвинение.

В пуснатите сега промени в наредбата е предвидено Единният регистър на вещите лица да бъде с централизирана база данни и да се състои от публична и непублична част.

В публичната част на системата ще се съдържат трите имена на вещото лице и информация за научната степен или академичната му длъжност; вида експертиза; съдебния район и образователните компетенции на вещото лице.

В непубличната част ще бъдат включени: единен граждански номер на вещото лице; номер на карта; адрес, телефон, електронна поща; допълнителни данни за образованието и информация за вещото лице, включително за дейността му по изготвяне на експертни заключения.

Достъпът до информационната система ще бъде свободен, като публичните потребители ще могат да ползват публичната част от данните и образците от документи, които се използват за кандидатстване, или за промени във вписаните обстоятелства.

Служебният достъп ще могат да ползват: служители на Министерството на правосъдието, определени със заповед на министъра на правосъдието; съдебни регистратори, съдии, прокурори, следователите и самите вещи лица.

Предвидено е още до 30 ноември 2021 г. съдебните регистратори да приведат в съответствие с предвидените промени, електронните досиета на вещите лица в Информационната система „Единен регистър на вещите лица“.

About De Fakto

Проверете също

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Законът за личния фалит мина единодушно на първо четене в правна комисия

Комисията по правни въпроси в парламента  прие на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.