Последни новини
Home / Законът / Нов съдия се кандидатира за европейски делегиран прокурор

Нов съдия се кандидатира за европейски делегиран прокурор

Defakto.bg

Елена Попова от Специализирания съд е третият поред съдия, подал документи за европейски делегиран прокурор.

Тя е петата в надпреварата, в която дотук се включиха двама съдии – Вилислава Ангелова от СНС и Карамфила Тодорова, командирована в Софийския апелативен съд. Както и столичният следовател Бойко Атанасов и прокурорката от РП-Пловдив Здравена Янева.

Прокурорската колегия трябва да „подбере“ шестима кандидати, които да представи на Лаура Кьовеши и колегията на Европейската прокуратура. При първата процедура от Люксембург одобриха само четири номинации, при определени 10 делегирани прокурори в България.

Попова има 22 г. юридически стаж, от които над 15 г. в съдебната власт.

Девет години тя е била прокурор в СРП, а от 2014 г. е съдия в спецсъда. В началото на кариерата си 4 г. е работила като правен съветник във ВКП (2001-2005 г.). В сивито й също е работа като хоноруван преподавател по „наказателен процес“ в СУ и в УНСС, както и постоянен преподавател на младши прокурори и лектор на младши следователи в НИП.

В мотивационното си писмо изтъква своя опит в международното сътрудничество по наказателни дела. Сочи, че за деветте си години като прокурор е работила по различни икономически престъпления – длъжностни присвоявания, обсебвания, кражби, грабежи и др, осъществявала е надзор върху разследващите и многократно е защитавала обвиненията в съда.

В Специализирания съд пък е гледала дела с множество подсъдими, защитници, голям брой свидетели, множество експертизи и вещи лица, предпоставящи методичност и организираност, с които би могла да е полезна и по европейските разследвания.

Завършила е „право“ в СУ, както и магистърската програма на университета „Право на ЕС“.

Тя е съдията от СНС, която замени задържането на съпругата на Божков Елена Динева с 1,5 млн.лева гаранция през февруари миналата година, но апелативният спецсъд тогава я остави в килията.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.