Последни новини
Home / Законът / Съдии с отменени повишения искат прекратяване на конкурса за Наказателната колегия на ВКС

Съдии с отменени повишения искат прекратяване на конкурса за Наказателната колегия на ВКС

Defakto.bg
А окръжен прокурор моли за преназначение като окръжен съдия
Две от съдийките, чиито повишения във Върховния касационен съд (ВКС) бяха отменени от другия върховен съд – ВАС, са поискали прекратяване на текущ конкурс.
Мария Лалова от Софийския апелативен съд и Татяна Грозданова-Чакърова от Софийския окръжен съд настояват да се прекрати обявеният миналия октомври конкурс за две длъжности в Наказателната колегия на ВКС и да се започне нов. Искането им е в дневния ред на ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК) за понеделник.
Така суматохата около назначенията на наказателни съдии във ВКС ще стане пълна.
С окончателно решение от 29 юни Росен Василев, Сибила Симеонова и Александър Митрев от Върховния административен съд отмениха повишенията във ВКС на Димитрина Ангелова, Мария Лалова и Татяна Грозданова-Чакърова. Те са последните попълнения от „под чертата“ по чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт. Аргументите на ВАС са, че длъжностите, на които трите са назначени от кадровиците, са били освободени след деветмесечния срок от приключване на конкурса за Наказателната колегия, изискван от закона. В същото решение Върховният административен съд разпореди на Съдийската колегия на ВСС да проведе нов конкурс за трите длъжности във ВКС.
Това решение е в дневния ред на колегията идната седмица.
В същото време обаче на 13 октоври 2020 г. кадровиците вече обявиха конкурс за две дъжности в Наказателната колегия на ВКС, а през януари тази година излезе и списъкът на 36-имата допуснати до него. Сред претендентите са бивши кадровици и известни съдии от СГС, САС, има и от Апелативния специализиран съд. Именно за неговата отмяна настояват сега магистратите Лалова и Грозданова. В противен случай трябва да се изчака приключването на този конкурс и всички възможни назначения по него, преди да се обяви нов, в който двете пак да могат да участват (може и след години).
Друг интересен кадрови сюжет е свързан с искано преназначение от окръжен прокурор.
Пламен Стефанов

А именно – шефът на ОП-Сливен Пламен Стефанов, чийто втори мандат на длъжността изтича, е поискал преназначение не в прокуратурата, а в Окръжен съд-Сливен.

Стефанов се позовава на правилото на чл. 169, ал. 5 от съдебния закон:  „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт„. В случая оръжният прокурор настоява за възстановяване на „равна по степен длъжност“ – законът не я е обвързал със същия орган на съдебната власт. И, по сходен ред, примерно след изтичането на мандата на предния ВСС прокурори станаха съдии – Магдалена Лазарова в Апелативния спецсъд, Елка Атанасова – в АССГ.
Кадровата съдба на Пламен Стефанов ще се обсъжда от кадровиците във вторник, а искането му е внесено в дневния ред от Драгомир Кояджиков от ВСС. Ресорната КАК е одобрила молбата, но е предложила влючване в дневния ред на колегията за 20 юли, поради липса на спешност.
Любопитното е, че през май т.г. в решението си по делото срещу кадровите бонуси на членовете на съдебния съвет Конституционния съд се произнесе за противоконституционност именно на аналогичната разпоредба за кадровиците на третата власт.
Тогава КС обяви, че автoмaтичнитe пoвишeния нa избopнитe члeнoвe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт и нa Инcпeĸтopaтa  cлeд изтичaнeтo нa мaндaтa им нe ca пpoтивoĸoнcтитyциoнни, тъй като нe ca зaдължитeлни, a възмoжни. Πpoтивoĸoнcтитyциoннa e oбaчe дaдeнaтa в cъдeбния зaĸoн aлтepнaтивa зa възcтaнoвявaнe нa ĸaдpoвици и инcпeĸтopи нe нa пpeдишнaтa им, a нa “paвнa пo cтeпeн” длъжнocт, тъй ĸaтo нa пpaĸтиĸa cъздaвa зaдължeниe зa BCC дa ги нaзнaчи тaм, ĸъдeтo тe пoиcĸaт, бeз пpaвo нa пpeцeнĸa.
Същата възмoжнocт зa “избop” нa мecтopaбoтaтa в Teмидa cлeд мaндaтa обаче e дaдeнa и нa миниcтpитe, дeпyтaтитe, члeнoвeтe нa KC пpи зaвpъщaнeтo им в cиcтeмaтa. Kaĸтo и нa aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли и тexнитe зaмecтници, нo ĸoнcтитyциoннocттa нa тeзи тeĸcтoвe не е оспорвана.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков се увери на място, че строежът на новия затвор в Самораново напредва в срок

    Министърът на правосъдието Крум Зарков провери  напредъка по изграждането на новия пенитенциарен комплекс …

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.