Последни новини
Home / Законът / Цвета Караянчева заплашила с уволнение директора на полицията в Кърджали заради проверки в горското

Цвета Караянчева заплашила с уволнение директора на полицията в Кърджали заради проверки в горското

Defakto.bg

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева, която е и кандидат за депутат от ГЕРБ, е заплашила  по телефона с уволнение директора на полицията в Кърджали заради проверки за купуване на гласове в горско стопанство. Това стана ясно от думите на служебния  министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който заедно с ръководството на МВР даде пресконферениця за резултатите от акцията  срещу изборните престъпления.

В МВР имало сигнали,  че  служители на държавното горско стопанство в община Кирково решавали по партийному на кого да се продават дърва за огрев – ако гласува за ГЕРБ дават,  ако не гласуват – остават без дърва.  Когато проверката зарочнала,   Караянчева се обадила на  шефа на ОДМВР-Кърджали като му е дала да разбере, че няма да остане на поста си,  ако действията на полицията не бъдат преустановени, каза Рашков. „Аз имам телефона на тази жена, имам снимка, обаждането е след 22.ч „, каза Рашков.

Представяте ли си един кандидат за народен представител  заплашва с уволнение  високопоставен служител на МВР, защото си е вършел работата по закон и е предприел действия срещу срещу незаконни действия.  И тези хора искат да се връщат на власт!“, реагира остро министърът.

По – късно Караянечва призова  регионалния директор на МВР в Кърджали публично да заяви  как го е  заплашвала. В противен случай щяла да смята казаното от  вътрешния министър  Рашков за показна наказателна акция срещу нея и нагнетяване на политическот напрежение преди изборите. Не отрече телефонния разговор.

Защитаваният  от Караянчева  директор на горското Митко Манев, един  собственик на компания за дърводобив и още един активист на ГЕРБ вече са задържани, се разбра от думите на вътрешния министър.

Той даде пример и с регионите около Стара Загора и Хасково, като места с насищане на сигнали за купуване на гласове.  „Струва ми се, че в нашата страна от дълги години се е утвърдила практиката да се купуват и продават гласове, коментира Рашков. Тази практика е не само утвърдена, но поради бездействието, тя се развива и е била упражнявана съвсем спокойно. Една от причините да регистрираме успехи е именно това спокойствие“

Според министъра  предишната власт се е възползвала от ширещата се бедност  като инструмент за купуване на гласове. „На българските граждани е даван хляб, дърва за огрев, леща и други подобни, пари в размер на 30-40-50 лв. , за  да кажат после „Бихме ги“, подчера вътрешният министър.

На ниво органи на МВР и прокуратура,  няма проблеми в съвместната работа, заяви още вътрешният министър.  Уточни, че за три четири седмици и откакто е започнала акцията на МВР срещу търговията с гласове, 7-8 пъти са се   увеличи сигналите на гражданите за  изборни нарушения. „Оценявам това като повишено доверие в МВР, след като всички видяха, че това министрество може да работи. Всички знаем,  че министрите преди мен – г-н Терзийски и Младен Младенов, са кандидати  за депуати. Така е устроен  у нас политичесикя живот, че тези министри не са си вдигнали и малкия пръст срещу престъпленията против правата на българските избаретил“, коментира Рашков  пред тв 7/8.  Добави, че от кухнята сега вижда в какво бедствие  е превърнат политичесикя процес,  наречен избори.  Някои партии нямат нужната тежест в очите на избирателите и затова просто си плащат.

Десетократно е нараснал брой на образуваните досъдебните производства.

Бяха представени нови данни за търговията с гласове преди парламентарния вот на 11 юли – от 1 юни са образувани общо в 72 досъдебни производства. Полицейските акциии продължават и в момента. Над 3000 са местата, за които има съмнения, че се извършва купуване на гласове, които са претърсени от полицията до момента.

Проверени са общо 9588 лица от криминалния контингент. От тях 818 са лидери на групи,  занимаващи се с търговия с вот.  Също да проверени  1741 собственици на фирми във връзка със сигнали за корпоративен вот. По закона за МВР са задържани 938 души и са съставени близо 7000 предупредителни протокола, съобщи директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.