Последни новини
Home / Законът / ЦИК разреши заснемане и излъчване при отчитане на резултатите от избора

ЦИК разреши заснемане и излъчване при отчитане на резултатите от избора

Defakto.bg

Централната изибрателна комисия разреши  видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота. То ще се осъществява след края на изборния ден – при обявяване на гласуването за приключило, като не се допуска заснемане на избирателни списъци.

Видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време ще обхваща действията на Секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването, процесът на броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процесът на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Решението на ЦИК е взето на основание на текстове от Изборния кодекс, според които при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение, може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели,  по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване.  Осигурява им се пряка видимост, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване при спазване изискванията за защита на личните данни при преброяване на гласовете. Осигурява им се и пряка видимост при приемането и проверката на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК

На предишните избори през април „старата“  ЦИК обжалва решението на Софийския административен съд,  позволило  видеозаснемане на броенето на бюлетините. Мотиви не бяха посочени.  Поради липсата на време Върховния административен съд не успя да се произнесе и  видеонаблюдението остана невъзмжно.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.