Последни новини
Home / Законът / Като извадка ще бъдат сверявани данните от машините с броя на контролните разписки

Като извадка ще бъдат сверявани данните от машините с броя на контролните разписки

Defakto.bg

В деня за размисъл преди изборите – събота, Централната избирателна комисия (ЦИК) взе  решение да се броят контролни разписки от машините. Няма обаче да се прави броене във всички секции, а ще има извадка от 1343 СИК в страната и 39 в чужбина. 

В изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. да се извърши преброяване на контролните разписки и подадените гласове от машинното гласуване в извадка от 1343 избирателни секции в страната и 39 избирателни секции извън страната, определени на случаен принцип, пише в решение № 445-НС на ЦИК,  публикувано на сайта й.

Въпросът с броенето на контролните разписки и засичането на бройката с „протокола“, който издава машината в края на изборния ден, бе поставян от политически представители на ГЕРБ и ДПС.

Както уведомихме, ЦИК разреши заснемане и видеоизлъчване при броенето на бюлетините след края на работин ден.

Дезинфекция

Успоредно с гласуването в  изборните помещения ще се  извършва и дезинфекция.  Наблюдатели и застъпници не трябва да напускат секционните комисии, обясни заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

„Получихме информация, че в някои населени места кметовете дават разпореждания по време на изборния ден да се прекъсва гласуването, за да се извършва дезинфекция на помещенията Това е абсолютно забранено! ЦИК не допуска прекъсване на изборния процес!

Моля всички избиратели, поставяйки картата в машината, леко да я натискат, за да се усети щракване, за да се визуализира бюлетината. Да бъдат търпеливи и да изчакват разписката да се разпечата и чак тогава да я вземат от машината! Да не я издърпат предварително, тъй като се нарушава процесът на отпечатване и могат да се получат проблеми с отпечатване на контролната разписка. Едва след като приключи процесът на гласуване, разпечата се контролната разписка, тогава да се изважда картата от машината и да се връща на представител на секционната избирателна комисия“, каза тя.

Специален център в МВР заради сигналите за купуване на гласове

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборния ден в цялата страна. В МВР е създаден и специален център, който да контролира получените сигнали за купуване на гласове, съобщават оттам.

За пръв път във вътрешното министерство се създава подобен национален център. Целта е контрол върху всички получени сигнали, свързани с нарушенията на изборния процес, както и върху цялостния процес от получаването и отработването им. Стремежът е в реално време да се проследява движението и начинът на реагиране на сигналите, постъпващи по единния телефонен номер.

В центъра работят 12 души, които осъществяват пряк контакт със 170 техни колеги, командировани в областните дирекции в Столичната дирекция на вътрешните работи и районните управления. Главен инспектор Денислав Донков от Националната полиция обясни:

Сигнали в реално време в изборния ден и сигнали, които са изпращани от централата на 112 към ОД на МВР„.

От вътрешното министерство допълват още, че през днешният ден хората могат да получат удостоверение за гласуване, ако нямат валидни документи за самоличност или те са повредени. Това може да стане в областните дирекции на МВР или районните полицейски управления в страната.

Вчера ВКП обяви и че дежурно звено на прокурори ще следи срещу изборни престъпления.

Избираме 46-ото Народно събрание

Над 6 700 000 са избирателите в предварителните списъци.

Близо 7 000 са кандидатите за депутати, издигнати от общо 23 партии и коалиции.

Над 12 000 са секциите на територията на страната. В 9 402 от тях вотът е само с машина. Там избирателите са над 300 по избирателен списък. В чужбина има рекордните 784 секции в 68 държави. Доставените устройства за гласуване  зад граница са 421 в 24 държави.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.