Последни новини
Home / Законът / Партията на Слави Трифонов предлага собствен кабинет с министър председател с Николай Василев

Партията на Слави Трифонов предлага собствен кабинет с министър председател с Николай Василев

Defakto.bg

„Има такъв народ“ обяви програма и кабинет.  Партията няма да  прави коалиция, а собствен самостоятелен кабинет на малцинството,  който ще предложи на  парламента, след като президентът връчи мандат на партията,  обяви лидерът на партията Слави Трифонов.

За премиер се предлага  Николай Василев,  бивш вицепремиер и министър,  отделно министерство по ромските въпроси, астронавти в НАСА,  дама за военен  министър и закриване на спецправосъдието. Нито дума за главния прокурор . Не бе споменато и преизчисляване на пенсиите.

Сред приоритети са: да се построят детски градини – „Колкото трябва, толкова“, заяви Трифонов. След това изброи: построяване на детска болница, концесиониране и построяване на магистрали, купуване на хеликоптери за Спешна помощ по въздуха,  лаптопи и компютри за образованието, приватизация на Българската банка за развитие, подобряване на прозрачността при обществените поръчки, съкращаване на държавната администрация и дигитализация на системата, въвеждане на мажоритарно гласуване, намаляване на партийната субсидия на 1 лв.

И още:  ускоряване строежа на газовия интерконектор с Гърция, потвърждаване на заявлението за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в еврозоната и в Шенген.

„Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена в НАСА и те да бъдат първите български астронавти. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини един северномакедонец, за да не гледаме в земята от срам, а да гледаме нагоре, към звездите. Време е за друго – време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове. Време е всичко да се случва пред вашите очи.  В последните години парламентът беше смачкан, маргинализиран и унизен. Сега той може да си върне достойнството.

Трифонов бе категоричен, че държавата повече няма да  се управлява от джипка. „Убеден съм, че изброените приоритети не може да са такива само на една политическа партия. А дали те ще бъдат приоритети и на други партии, предстои да разберем. Няма да има прошка за тези, които са нарушили или нарушават закона”, каза той.

Икономическият министър Кирил Петков, финансовият –  Асен Василев и министърът на образованито  проф. Николай Денков от действащото служебно  правителството, са отказали участие в правителство на ИТН.  Тримата  са отклонили поканата с мотива, че имат различна визия от тази на партията за финансовата политика и основните задачи през следващия управленски период.  В своя позиция министрите на финансите, икономиката и образованието допълват, че на Василев е бил предложен пост в друго министерство и „че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата“.

Проектокабинетът на ИТН:

Николай Василев – министър – председател ( вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.)

Николай Радулов – вицепремиер и министър на вътрешните работи

Ради Найденов – вицепремиер и министър на външните работи –  дипломат, бивш посланик в Австрия и Германия, сега Швейцария и Лихтенщайн, бивш служебен министър (2017).

Любомир Дацов – министър на икономиката, бивш заместник-министър на финансите в два кабинета 2003-2009 г. Магистър по планиране и прогнозиране на икономическите системи от УНСС. Говори 3 езика, на 56 години.

Наталия Митева – министър на образованието –  завършила  Колумбийския колеж в Южна Каролина, експерт по образование, има магистратура по публични политики от Мерилендския университет, допълнителни квалификации от Колумбийския и Оксфордския университет. Говори 4 езика, на 39 години.

Красимир Ненов – министър на енергетиката –  изпълнителен директор „Контур глобъл – Марица изток 3″. Придобива бакалавърска степен от университета в Арканзас, САЩ. Има магистърска степен по стопанско управление от университета „Корнел“, САЩ, а също и по бизнес администрация от университета в Льовен, Белгия. Бил е търговски директор на енергийни компании в България и Русия.Говори 4 езика, на 52 години.

Велислава Петрова – министър на здравеопазването-  лекар

Михаела Лашова – министър на регионалното развитие и благоустройството – финансист и мениджър.Има магистърска степен по финанси от „Сити юнивърсити“ в Сиатъл и бакалавърска степен от университета в Чикаго, Илинойс. говори 2 езика, на 43 години.

Христо Алексиев – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – магистър по икономика, бакалавър по политология, бивш министър от служебно правителство (2017). Говори 2 езика, на 39 години.

Ивайло Кожухаров – министър на туризма –  магистър по икономика и по маркетинг, с над 17-годишен професионален опит в туризма. бивш мениджър на хотелска верига в Албена, мениджър на хотел в София, част от международен бранд. Говори 4 езика, на 36 години.

Пламен Абровски – министър на земеделието, храните и горите –  юрист, магистър по право, специалист по земеделско право, европейски процедура и политики. Дългосрочно командирован като втори секретар в представителството на България в ЕС в Брюксел. Говори 3 езика, на 41 години.

Теодора Генчовска – министър на отбраната, експерт по отбрана и въоръжени сили, завършила Военната академия „Георги Раковски“, ръководила е структура в Министерството на отбраната. Говори 2 езика, на 50 години.

Лилия Иванова – министър на труда, социалната и демографска политика – юрист, завършила право в СУ, има множество квалификации в чужбина. Говори 4 езика, на 52 години.

Мария Бойчинова, министър на финасите – завършила с пълно отличие колежа „Васар“ в Ню Йорк, учила е в Лондонския колеж по икономика и политически науки, работила в „Мерил Линч“ и „Джей Пи Морган“. Говори 3 езика. На 34 години.

Петър Илиев – министър на правосъдието – юрист СУ, преподавател по конституционно право.

Радостин Василев – министър на младежта и спорта -юрист, адвокат, специалист по спортно право.

Станислава Армутлиева, министър на културата – музикален продуцент. Завършила е НАТФИЗ. 30-годишен опит в мениджмънта на творчески продукти, авторски и сродни права. Председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на „Профон“, член на УС на „Мюзикаутор“. Говори 3 езика, на 50 години.Намеренията бяха оповестни преди оконачателните  резултати от изборите да са ясни.

Д-р Антония Валентинова – министър без портфейл по ромските въпроси

Прави впечатление, че в предложението на ИТН отсъства предложение за министър на екология. 

Проектът  бе обявен преди резултатите от изборите да са официално обявени.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.