Последни новини
Home / Законът / ВСС покани четирима съдии да стартират комисията за анализ на спецправосъдието

ВСС покани четирима съдии да стартират комисията за анализ на спецправосъдието

Defakto.bg

След гласувани поредни отводи, Съдийската колегия на ВСС отправя покана към четирима не отвели се магистрати да конституират комисията за анализ на спецправосъдието, откакто го има (2012-2021 г.)

Кадровиците възложиха мисията на главния секретар на ВСС. Поканата ще бъде отправена към Петя Шишкова и Жанина Начева – съдии във Върховния касационен съд – Наказателна колегия, Камен Иванов – съдия в Апелативен съд – София, и полк. Генко Драгиев – съдия във Военно-апелативен съд.

Днес, съответно, бяха приети отводите на Милена Рангелова – съдия в Апелативен съд – Пловдив, както и на членовете на ВСС Цветинка Пашкунова и Вероника Имова.

Дотук се стигна, след като в края на май Съдийската колегия с изрично решение определи 18-членна комисия да изготви анализа, важен за бъднините на „спецовете“. В нея трябваше да влязат 12 магистрати от ВКС и 6 от апелативните съдилища, включително от Военно-апелативния съд. А преди това Πлeнyмът нa BCC блaмиpa пpeдлoжeниятa нa пpaвocъдния миниcтъp Янaĸи Cтoилoв зa пpиĸлючвaнe нa aнaлизитe нa cпeцcъдилищaтa и cпeцпpoĸypaтypитe дo ĸpaя нa юни, ĸaĸтo и зa пocтигaнe нa oбщи peшeния зa cтpyĸтypитe и oбxвaтитe им. Toвa щe e нaĸъpнявaнe нa нeзaвиcимocттa нa cъдa oт пpoĸypaтypaтa, oбяви тогава Ивaн Гeшeв. He cмe cлyгинaж нa пoлитичecĸaтa ĸлaca, додаде той.

Заваляха обаче отводи от съдии, които не искат да участват в начинанието. А министър Стоилов възложи самостоятелен анализ за спецправосъдието на МП, с използване на данните от съда.

Кадровиците на свой ред дадоха заден, в невъзможност да сформират 18-членната комисия. И възложиха поне събиране на нужната информация от служителите на ВСС.

В администрацията на ВСС е създадена организация за подпомагане на комисията, както и за събиране от органите на съдебната власт на информация, необходима за изготвяне на сравнителния анализ. Към момента са получени отговори от 20 окръжни съдилища в страната, докладва главният секретар днес. Възложиха му да изпрати напомнителни писма на останалите 8 окръжни съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.